Het belangrijkste is dienstbaar zijn

963.5Om mensen een beetje uit te dagen en ze ertoe te brengen de authentieke bronnen te lezen en ze het inzicht bij te brengen waarom zij ze nodig hebben, schrijf ik in mijn boeken over wat Kabbalah ons biedt.

Maar daarna moet men teksten lezen die hem of haar de juiste richting geven, hoewel dat ook in mijn boeken staat. Dan moet men teksten lezen over de hogere niveaus die men kan bereiken, maar ook dat staat in mijn boeken.

Maar ik kan niet zeggen dat mijn boeken de boeken van mijn grote leraren kunnen vervangen. De oorspronkelijke bron is uiteindelijk het beste. Ik kan mijn spirituele niveau niet vergelijken met dat van mijn leraar Rabash en zeer zeker niet met dat van zijn vader Baal HaSulam. Hoe verder ik kom, hoe duidelijker ik zie dat er een enorm groot verschil tussen ons is.

Ik blijf klein om mijn generatie te kunnen dienen. Ik stem ermee in dat ik niet hoogverheven ben, hoewel ik, gezien wat ik gedaan heb, misschien op een hoger niveau had kunnen zijn. Maar dan zou ik het contact met deze generatie meer verliezen.

Het gaat nooit over één mens. Het gaat altijd over het algemene belang, omdat het individu en het algemene gelijk zijn. Dus als een Kabbalist een grotere hulp kan zijn voor anderen door op een lager niveau te blijven, zal hij lager blijven. Het belangrijkste is dienstbaar te zijn.

Vraag: Dus het is onmogelijk om op hoge niveaus te komen met zo’n basis?

Antwoord: Het is mogelijk, maar het hangt helemaal van de mens af.

Zelfs door mijn boeken te lezen zul je later veel hogere niveaus ontdekken dan je nu kunt waarnemen, omdat het van het individu afhangt. Het innerlijke niveau van waaruit ze geschreven zijn is van belang. Mijn niveau is veel lager dan dat van Rabash. En je kunt het ook niet vergelijken met Baal HaSulam. Hij is iemand die de hele ladder van spirituele opgang is opgegaan.

Blog van september 2011 in het Engels: https://laitman.com/2023/07/the-main-thing-is-to-serve/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Hidden Power of Books” 7/9/11

Related Material:
The Hidden Power of Books
The Main Rule For Reading Kabbalistic Books
Reading A Kabbalah Book

Filed under: Dissemination, Kabbalah Study, Spiritual Teacher | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: