Tot de noodzaak van het gebed komen

Er zijn mensen die eraan gewend zijn om te bidden, en er zijn ook mensen die nog nooit gebeden hebben, voor wie het ongebruikelijk is om zichzelf te beschouwen als iemand die afhankelijk is van een hogere macht. Voor iemand die de Wijsheid van Kabbalah bestudeert, worden al die verschillen onbelangrijk. Zo iemand beschouwt het gebed niet langer als een gewoonte die vanaf de vroege jeugd vertrouwd is. De studie leidt een mens door allerlei staten heen die iemand reinigen van alle verwarring die er eerder was. Nu begrijpt hij of zij dat er geen enkele verbinding met de Schepper was en dat alle verzoeken onecht waren.

Het kost veel tijd voordat iemand gaat voelen dat er niets is dat iemand kan helpen om verder te komen, het systeem van de schepping te begrijpen, te voelen en zich met dat systeem te verbinden. Het doet er niet toe hoeveel men investeert in de vrienden of in de studie, niets helpt. Het wordt voor een mens steeds duidelijker dat allerlei pogingen volkomen nutteloos zijn en dat er maar één conclusie overblijft: “Alleen als de Schepper mij helpt, zal ik iets kunnen doen om uit deze staat komen.”

Alleen de Schepper kan mij helpen en niemand anders, ik kan er zelf ook niets aan veranderen. Met behulp van allerlei middelen, lukt het mij om verschillende staten te ondergaan, stijgingen en dalingen, ik ervaar allerlei gevoelens en uiteindelijk begrijp ik dat alleen de Schepper mij kan helpen en niets anders. Op dit punt kom ik waarlijk tot de noodzaak van het gebed. Als de Schepper niet helpt, zal niets helpen.

Wat moet een mens dan doen om de hulp van de Schepper te krijgen? Hoe kan ik mijzelf ervan overtuigen dat de hulp alleen van Boven kan komen en dat ik dan tot de juiste vraag kan komen die door de Schepper beantwoord zal worden? Dit leert Kabbalah ons: hoe en wat kan ik vragen en hoe kan ik me voorbereiden, zodat de vraag tot de hulp van de Schepper zal leiden. 1

Het gebed is het werk in het hart. Het hart bepaalt alle verlangens en het denken helpt ons alleen om de verlangens te realiseren, te rangschikken. Het werk in het hart betekent: de verlangens zodanig ordenen dat ze veranderd kunnen worden.

Dit is werk boven de rede. Als je bidt voor wat je al bekend is, is dat een gebruikelijk egoïstisch gebed van een mens van deze wereld en daarom brengt dit geen enkele betekenisvolle verandering in je teweeg. Elk dier bidt omdat het gebed een gevoel is van een behoefte aan iets in alle atomen, moleculen en organen, in het hele lichaam. De Schepper heeft allereerst een behoefte geschapen. Hij is zelf compleet, daarom heeft Hij een schepsel geschapen dat een behoefte voelt.

Het ware gebed komt niet voort uit de behoeften die de Schepper in ons gecreëerd heeft, uit gebrek aan geld, gezondheid en andere problemen die de Schepper in eenieder van ons wakker maakt. We zien dat de hele wereld aan het een of andere gebrek lijdt, want de substantie van de schepping is de wil om te ontvangen die onvervuld blijft.

Door echter een dergelijk schepsel te creëren, wilde de Schepper dat een mens vraagt of hij omhoog geheven mag worden, zodat hij niet in het verlangen naar vervulling blijft steken, maar naar een hoger niveau wil stijgen, boven deze onvervulde verlangens uit. 2

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 7/8/19, Prayer

1 Minute 0:20

2 Minute 11:10

Blog in het Engels: https://laitman.com/2019/07/reach-the-need-for-prayer/

Related Material:

New Life #176 – Prayer And Human Development

The Power Of Prayer

Everything Only Through Prayer

Filed under: Daily Kabbalah Lesson, Prayer and Intention | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed