Pesach

Dr. Michael LaitmanPesach betekent de overgang van het voelen van onze wereld, behorend bij ieder mens in deze wereld, naar het voelen van de Hoge Wereld. Alleen een Kabbalist kan dit meester worden.

Pesach is, zoals alle andere Joodse feestdagen, een zuiver Kabbalistisch feest. Het vertelt over de sprong van de mens vanuit de situatie waarin hij niet in staat is om zich met anderen te verenigen, naar de situatie waarin zijn ego hem toestaat om dit wel te doen.

De bevrijding van de mens uit de controle van het ego naar eenheid met gelijkgestemde mensen, wordt “Pesach” genoemd.

Vraag: Waardoor kan een mens zo’n sprong maken?

Antwoord: Door het verlangen. Want vanaf de aankomst in Egypte tot aan het verlaten van Egypte, wordt het enorm grote egoïstische verlangen steeds groter, waardoor het volk Israël zich niet kan verenigen.

Het volk Israël moet zich verenigen om de Schepper, de eigenschap liefde en geven, te onthullen in de verbinding tussen hen. En als ze merken dat zij dat absoluut niet kunnen, voelen zij dat ze zich in de duisternis van Egypte bevinden. En nu zijn ze tot alles bereid om zich daaruit te bevrijden! Dat wordt een vlucht genoemd, uit Egypte ontsnappen.

Als we het bekijken in het licht van wat er met een mens gebeurt – want meestal spreekt Kabbalah juist daarover – hebben we het over een eigenschap van de mens. Een mens is bereid om alles te doen, zelfs in zee te springen, om zich van zijn ego te bevrijden, er bovenuit te stijgen en de eigenschap van de Schepper te bereiken, die liefde en geven is.

Hij werpt zich in zee en de zee splitst zich voor hem. Hij steekt de zee over, snijdt zich los van het ego en zo wordt hij, door boven het ego te staan, geschikt om ermee te gaan werken, het te gaan transformeren in altruïsme 

Dit is de uittocht uit Egypte die we tijdens Pesach vieren.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2016/04/passover/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/bnei.baruch.kabbalah.holland

Related Material:
Questions About Pesach
Escape From Egyptian Darkness
Everything Starts With Pesach

Filed under: Love | Add Comment →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed