Hoe Zou Het Zijn Om In Een Perfecte Wereld Te Leven

perfectNiemand heeft enig idee wat er over een minuut met de economie zal gebeuren. Experts stellen de meest ingewikkelde modellen samen om te proberen de toekomst te voorspellen op grond van gebeurtenissen in het verleden, maar zelfs de meest exacte statistieken weerspiegelen slechts de onzekerheid die zwaar op ons weegt. Steeds meer en meer, besluiten economische analisten hun artikelen met een hint: zolang de globale markt onzeker is, moeten we ons geld niet op de toekomst inzetten.Wat is het echte probleem? Waarom weten we niet wat er met de systemen die we zelf hebben gemaakt zal gebeuren? Experts zeggen: “Het probleem is een combinatie van teveel factoren.” Er is echter een duidelijker uitleg: het system kan niet blijven functioneren op grond van het principe van allen tegen allen. Vandaag, in het tijdperk van turbo globalisatie, kan je niet eens niezen, zonder dat het systeem de trilling naar je terugleidt. Alan Greenspan, hoofd van het VS Federale Reserve Systeem zei: “De voornaamste reden voor wat er gebeurt, is dat de menselijke aard niet binnen de grenzen van economische modellen past.” Hij zei dit in september 2007. Hij gaf tevens toe dat het gebruik van regelgeving om de crisissen te bestrijden, nooit effectief is geweest.

Het probleem is niet dat de onvoorspelbare menselijke natuur ons dwingt om te handelen in overeenstemming met onze beperkte persoonlijke belangen. Dat is wat er in het verleden gebeurde, maar vandaag is de situatie dramatisch veranderd: we zijn samen een integraal systeem geworden, één geheel. Daarom helpen oude methoden ons niet.

Het leven eist dat we onze natuur in overeenstemming brengen met de nieuwe werkelijkheid. Laten we, in plaats van oude fouten te herhalen, succesvolle, door de tand des tijds geteste modellen tot voorbeeld nemen. Er zijn vele prachtige voorbeelden van integratie en echte wederkerigheid.
Laten we het menselijke lichaam als voorbeeld nemen. Het is volkomen afhankelijk van het altruïstische gedrag van haar cellen. Elke cel werkt ten bate van het organisme; de cel houdt alleen hetgeen ze nodig heeft om te blijven functioneren. In feite spreken we hier over een exacte regel: elk natuurlijk systeem is afhankelijk van de juiste interactie van zijn onderdelen. Zodra een cel het organisme begint te schaden, in plaats van het te baten, verenigen de resterende cellen zich om het organisme te helpen het systeem weer in evenwicht te brengen.

En wij vormen geen uitzondering. Baal HaSulam – de grote Kabbalist van de vorige eeuw – schrijft dat we de wetten van de natuur zorgvuldig in acht moeten nemen: “Elke persoon die de wetten van de Natuur breekt, wijkt af van wat de Natuur hem als doel gesteld heeft, en om deze reden zal de Natuur hem straffen.” Deze korte beschrijving van het mechanisme van de moderne crisis werd een halve eeuw geleden opgeschreven.

Er is geen beroepsmogelijkheid bij de rechtbank van de Natuur. En we zijn ver verwijderd van gehoorzaamheid aan de natuurwetten. We leven volgens het motto: “Word rijk, wees brutaal – ongeacht ten koste van wie”. Dit is wat onze innerlijke stem ons influistert en we gehoorzamen die graag.

Daarin ligt het probleem. Stel je voor wat er zal gebeuren als een cel zich opeens “bedenkt” en alleen om zichzelf gaat geven. Artsen hebben hier een eenvoudige naam voor: kanker. Daarom is de huidige crisis het symptoom van een ziekte, die behandeld dient te worden.

Zodra de mensheid één systeem vormde, werd het onmiddellijk door de overeenkomstige wetten bestuurd. We worden niet meer “vergeven” voor de dingen waar we vroeger wel mee weg konden komen. Doorgaan met de oude manier van leven, is net zoals van een wolkenkrabber springen en dan maar het beste ervan hopen. De regels van het spel zijn veranderd: in plaats van elkaar te gebruiken, moeten we nu voor iedereen zorgen. De crisis zal de planeet blijven teisteren, totdat we dit aandurven.

Er is een effectieve middel dat ons kan helpen het proces van verandering te versoepelen – de openbare mening. Alles zal veel eenvoudiger worden als de communicatiekanalen, de pers, de massamedia en het internet aan de mensen zouden uitleggen dat we allen onderdeel van één enkel systeem zijn, waarin het verlies van één individu, het verlies van allen is, en waarin de winst van allen ook de winst van het individu is.

De wijze waarop nu miljoenen dollars in de economie worden gesluisd, lijkt op het volstoppen van een terminale patiënt met pijnstillers. In plaats daarvan moeten we onze benadering fundamenteel veranderen en het “ik”, dat op dit moment het middelpunt van ons wereldbeeld is, vervangen door “de maatschappij”. Dan zal deze maatschappij geen vibrerende massa van losse elementen meer zijn, maar een familie.

Stel je voor: dat iedereen om je heen naaste familie van je is. Je wenst oprecht dat ieder van hen gelukkig is en je helpt ze allemaal, en zij voelen hetzelfde voor jou en zullen jou helpen. Bovendien krijgen wij voldoende steun van de financiële instanties om een dergelijke levenswijze in stand te houden. Op deze manier komen wij in evenwicht met elkaar en met de Natuur. Want de wetten die op een liefdevolle familie inwerken, zijn precies de wetten die nu gebroken worden – de wetten van één enkel, geïntegreerd en volmaakt systeem.

(Door Eli Vinokur manager van de Bnei Baruch publicatie afdeling)

Verwant Materiaal (Engels):
Kabbalah Today Article: What Is Happening to Our Economy?

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: Hoe Zou Het Zijn Om In Een Perfecte Wereld Te Leven Laitman.nl Artikel: Waarom Het Nu Tijd Is Om “Bemin Uw Naaste” In Praktijk Te Brengen […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: