Kan Iemand Die Alleen Studeert Succes Verwachten?

Dr. Michael LaitmanVraag: Waarom is het zo belangrijk om Kabbalah juist in een groep te studeren en niet thuis, alleen?

Antwoord: Dat is ook een mogelijkheid. Je kunt op internet alle informatie opzoeken, het hele archief staat voor je ter beschikking en je kunt daar video’s vinden, audio en teksten. Je kunt zeker thuis zitten en alleen Kabbalah studeren, maar hoe ga je het vervolgens in praktijk brengen?

Als iemand ergens een expert in wil worden, heeft hij ook praktische ervaring nodig. Stel je eens een kok voor die alleen via boeken leert hoe hij gerechten klaar moet maken en nooit een komkommer, een tomaat, enz. te zien krijgt. Wat voor soort kok wordt dat?

Hoe kun je de wijsheid van Kabbalah toepassen als je alleen blijft? Dat zal geen resultaat opleveren. Je moet het toepassen in een groep vrienden, want alleen door de goede verbinding met elkaar ga je voelen wat er in de boeken geschreven staat. Je kunt zeker thuis studeren, maar het zal je geen resultaat opleveren omdat je wat je bestudeert niet leert kennen.

Er zijn vrienden die thuis studeren en zelfs niet naar congressen willen komen om andere mensen te ontmoeten. Ze denken dat studeren voor hen genoeg is. Wat kunnen we tegen hen zeggen? Zij passen de lessen die zij krijgen helemaal niet toe. Zij voelen het materiaal niet, ze ontdekken de wereld waarover zij lezen niet.

Ik kan hier veel over zeggen, maar een mens moet zelf begrijpen dat de wijsheid van Kabbalah alleen in een groep werkelijk begrepen kan worden. Alle Kabbalisten schrijven daarover.

Als iemand voor lessen bij ons komt en de oorspronkelijke Kabbalistische boeken opent, kan hij zien dat er in alle boeken over gesproken wordt. Maar hij leest ze niet omdat hij er te lui voor is. Hij wil het niet omdat hij dan werk moet doen dat tegen zijn ego ingaat: naar een groep komen, deelnemen aan dingen die georganiseerd worden, disseminatiewerk doen, enz. Mensen die hier niet voor kiezen, gaan bij ons weg en hiermee komt er een einde aan hun Kabbalistische ontwikkeling.

From the International Summer Camp In Bulgaria “Day Two” 7/12/14, Lesson 4

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: