Geen Verlangen, Geen Gedachte

Dr. Michael LaitmanVraag: Heb ik het goed begrepen dat een gedachte voorafgaat aan een emotie?

Antwoord: Wij meten een gedachte af aan de reikwijdte van het verlangen waar deze gedachte bij hoort. Het verlangen wordt in het hart ervaren en de gedachte in het verstand. Wat komt eerst en wat volgt?

Van ons uit gezien gaat het verlangen vooraf aan de gedachte, want als iemand iets wil, ervaart hij een gedachte over de manier waarop hij kan krijgen wat hij verlangt. Als ik ergens geen verlangen naar heb, zal ik er ook nooit over denken.

Een mens wordt voortdurend gebombardeerd door de verlangens van deze wereld en hij is in grote verwarring omdat hij daardoor naar verschillende richtingen getrokken wordt. Hoe hebben we controle over de gedachte zodat we niet verward raken?

Alleen als iemand deel van een groep wordt en er een groter verlangen uit ontvangt, kan hij een gedachte goed onderscheiden. De groep geeft hem bepaalde waarden die bij de groep horen en als hij opgenomen is in de groep, accepteert hij de waarden en de verlangens ervan. Dan ontwaakt het verlangen om een nieuwe gedachte die hij van de groep heeft ontvangen te realiseren. Het verlangen gaat altijd vooraf aan de gedachte.

In wezen hebben we helemaal geen gedachte, we hebben een verlangen! Als er verlangens zijn, zijn er gedachten, zo niet, dan zijn er geen gedachten. Hoe groter het verlangen is, hoe groter de gedachte.

From Kab TV’s “Kabbalah for Beginners,” 10.21.10

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: