Bitter Omzetten In Zoet

Dr. Michael LaitmanBaal HaSulam, “de essentie van religie en zijn doel”: Hoe zoeter de vrucht op het eind is, des te bitter en lelijker het in de vroegere fasen van zijn ontwikkeling is.

Niemand is zo wijs als een ervaren persoon. In de eerste fase ziet hij al de uiteindelijke perfectie. Maar hoe kunnen we al wijs zijn wanneer we het einde nog niet zien?

We moeten leren van de voorbeelden die de Kabbalisten ons geven en bewijzen voor hen vinden bij iedere stap die we maken. We moeten alle staten die we doormaken reduceren naar één zoals we ze bereiken met onze kleine spirituele ervaring.

Alles gebeurt geleidelijk, door middel van stijgingen en dalingen, een beetje bitterheid en een beetje zoetheid. We moeten problemen keer op keer overwinnen om meer en meer te groeien. Onze hele groei ligt in het overwinnen van de bittere toestanden van de vrucht, totdat we beginnen te onderscheiden wat zoetheid is .

Ontwikkelen betekent niet dat we onze oorspronkelijke staat versterken, omdat het dan steeds bitterder zou worden. Integendeel, we moeten bitter omzetten in zoet, het tegenovergestelde creëren, en de kwaliteit van het geven verwerven boven de kwaliteit van het ontvangen, zodat het begint te groeien. Dan verzoeten we de oorspronkelijke staat, de fasen van de rijping van de vrucht, het spirituele vat.

Bij elke staat moeten we ons niet focussen op de kwantitatieve groei, maar op kwalitatieve verbetering. We keren alles wat bitter is om in zoet met in ons achterhoofd dat de bitterheid aan ons werd gegeven om het te overwinnen. Wanneer we erboven werken komt er een grotere zoetheid in ons naar voren uit de bitterheid totdat de vrucht (vat) rijp is .

Van het 4e deel van de  Daily Kabbalah Lesson 3/24/11 on Global Education

Verwante Materialen (Engels): 
Useful Obstacles
Perfection Doesn’t Yield
It’s Difficult Being Human

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed