Weglopen Terwijl Je Stagneert

Dr. Michael LaitmanVraag: Wij weten uit ervaring dat er stijgingen en dalingen zijn op het spirituele pad. Wat kan mij helpen om te voorkomen dat ik wegloop van het ‘slagveld’?

Antwoord: ‘Weglopen’ betekent niet dat je uit het zicht bent. Integendeel, je blijft bij de lessen zitten, je bent vriendelijk en behulpzaam naar je vrienden, je past alle groepsregels toe, je neemt deel aan de taken en je betaalt Maaser, maar eigenlijk ben je al lange tijd geleden ontsnapt naar een andere plaats met je gedachten en gevoelens. Of misschien is de gewoonte om in de groep te zijn een tweede natuur voor je geworden. Dit wordt bedoeld met weglopen.

Je bent fysiek op de juiste plaats, maar we worden niet beoordeeld op lichamen, maar op verlangens en intenties, die lang geleden al ver weg gezakt kunnen zijn. En dat betekent, dat je hier niet bent. Met andere woorden, tijdens de studie neem je niet deel met je verstand en gevoel, je verlangens en gedachten met de bedoeling om het Licht, dat hervormt, waard te zijn. Dus het resultaat is, dat je ontsnapt.

Je zit hier een aantal jaren je broek te verslijten en later vraag je je af: “Waar is nu mijn beloning?” Dat betekent dat je egoïstische opvattingen over een beloning totaal niet veranderd zijn.

Daarom moet iemand zichzelf controleren: Ben ik aan het ontsnappen of niet? Dit werk moet onophoudelijk worden gedaan, elk moment. Zoals Baal HaSulam schrijft in item 18 van de ‘Inleiding tot de Talmoed Eser Sefirot’: Het is belangrijk om niet te worden afgeleid van het allerbelangrijkste: het Licht dat hervormt, dat verborgen is in de Torah.

Allereerst moet dit gedaan worden tijdens de studie. Zelfs wanneer iemand zich heeft voorbereid, zou hij in gedachten tijdens de les weg kunnen lopen van het doel. Als je de intentie vijf minuten hebt vastgehouden en daarna verloren bent, zijn alle drie uren verspild.

Van het 1e deel van de  Daily Kabbalah Lesson 2/7/11Geschriften van Rabash

Verwante Materialen (Engels):
How To Turn A Descent Into An Ascent
The Timer Keeps Ticking
Tuning To The Wave Of Bestowal

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed