Levende Letters

Dr. Michael LaitmanJaar in jaar uit proberen we onze lessen dichter bij de mensen te brengen, bij de wereld en dit is uiterst moeilijk. Baal HaSulam schreef in zijn boek “Profetieën” (Prophecy) dat hij had gevraagd, gepleit, dat de Schepper hem zou helpen om van zijn niveau af te dalen, zodat hij hierdoor de methode van het openbaren van de Schepper aan de mensen beter zou kunnen uitleggen.

In de geestelijke wereld is het heel moeilijk om iemands niveau te verlagen, omdat daar alles compleet doorzichtig en helder is. Omdat het hoge niveau perfectie is, is op eigen kracht een “stap naar beneden maken” nog “meer onmogelijk” dan er naar toe op te stijgen. Er zijn geen woorden om het uit te drukken, omdat spiritualiteit puur uit gevoelens bestaat.

Kabbalisten realiseerden het om woorden te vinden om spirituele informatie over te brengen in hun Kabbalistische geschriften, maar ze waren geschreven voor hun gelijken. Achter elk woord dat ze uitspreken zoals de “schermen” (Masachim) “onderscheidingen” (Havhanot), het “rijzen van Malchut naar Bina ” enzovoort en achter speciale vormen van de grotere hoofdletters, staan spirituele betekenissen.

Voor hen is het als een ‘partituur” voor een musicus die, door er alleen maar naar te kijken, kan huilen of lachen. Voor hem zijn het levensechte ervaringen, die onmiddellijk gevoelens in hem opwekken. Het is echter iets anders om een muzikale partituur te nemen en in woorden om te zetten. Als ik je zou vragen om me iets te vertellen over de gevoelens die je krijgt bij het luisteren naar een symfonie, wat zou je dan zeggen?

We moeten onze gevoelens echter op de een of andere manier naar buiten brengen. Al zijn ze nog niet spiritueel en gaan ze vooraf aan het binnentreden in de geestelijke wereld, toch zijn onze studenten en de gewone man op straat door vele, vele jaren van ontwikkeling van elkaar gescheiden.Als we onze lessen zouden uitzenden in een onaangepaste vorm, zou niemand ze begrijpen. Het is heel moeilijk om van dat niveau af te dalen, maar we moeten het proberen. Er is nog veel voor ons hierin te doen.

From Lesson 2, Kabbalah Convention at the Arava Desert 12/31/10

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed