De Financiële Crisis – Een Analyse

Analysis of the CrisisVragen die ik ontving naar aanleiding van de wereldwijde financiële crisis:

Vraag: Iedereen zegt dat de financiële crisis door de Verenigde Staten veroorzaakt is, maar u zegt dat het een systematisch verschijnsel is, veroorzaakt doordat wij ons in een systeem van wereldwijde onderlinge verbondenheid bevinden. Wie heeft er gelijk?

Mijn Antwoord: Beide opvattingen zijn juist, omdat Amerika – het meest ontwikkelde land ter wereld – als eerste deze financiële crisis ontdekte, een crisis die wereldwijd is en niet slechts lokaal de VS betreft. Misschien zijn er nog landen die er niet door getroffen zijn, zoals bijvoorbeeld Israël, maar de crisis zal ook hen bereiken.

Daarom moeten de mensen Amerika geen verwijten maken. In feite genieten Europa, China, Japan, de Emiraten, en zelfs Rusland van welvaart dankzij de Amerikaanse economie, doordat Amerika alles van hen koopt.

Maar nu zal men ophouden met kopen, en iedereen zal beseffen hoe goed men het heeft gehad! Je zult zelf het antwoord vinden op vele vragen, als je het feit accepteert dat de financiële crisis en al de andere dingen die op het ogenblik gebeuren, eigenlijk plaatsvinden binnen één enkel organisme.

Vraag: Waarom begon de financiële crisis bij de banken?

Mijn antwoord: Omdat de banken het fundament zijn van het hele Amerikaanse systeem; ze zijn het voorbeeld van vrije marktwerking. Maar nu koopt de regering ze op. De vrije markt zal net als in Europa beperkt worden.

Maar juist geld of rijkdom staat gelijk aan lichamelijke vervulling. Het “verbindt” mensen, helpt ons sneller de gemeenschappelijke basis van de crisis te ontdekken – de houding van egoïsme van de mensen, en daarnaast de noodzaak om, als we willen overleven, deze houding te veranderen in een houding van zorg voor elkaar.

Vraag: Maar zal die zorg voor anderen dan niet zelfzuchtig en egoïstisch zijn, net zoiets als de “zorg” van de huidige werkgever voor de gezondheid van zijn werknemer?

Mijn Antwoord: Het systeem van complete onderlinge verbondenheid tussen iedereen in de wereld, zowel tussen mensen als tussen bedrijven, wordt zo snel geopenbaard, dat weldra elk van ons de vibraties van onze onderlinge relaties zal kunnen voelen – eerst de nationale, en vervolgens ook de persoonlijke. De analyse hiervan: hoe ons geluk en onze veiligheid afhankelijk zijn van onze houding (niet uiterlijke, maar innerlijke – hetgeen we voelen in ons hart), zal ons dwingen om de middelen te zoeken waarmee we haat kunnen corrigeren en kunnen omzetten in liefde.

Vraag: Voor wie zal het gemakkelijker zijn om deze tijd van financiële crisis te doorstaan?

Mijn Antwoord: Voor hen die het minst verbonden zijn met de rest van de wereld. Het werkt precies zoals een organisme: als een been, maag of arm verwond is, wordt de pijn gevoeld in het hoofd. Zodoende zullen landen pogen afstand te nemen van globalisering. Maar dit zal hen niet baten, want dan zullen ze ophouden zich te ontwikkelen. Zonder volledige communicatie en uitwisseling zal hun ontwikkeling stagneren, en zullen ze terugvallen in feodalisme! Iedereen zal instinctief terug willen naar het verleden, maar daarmee zullen ze het proces alleen maar vertragen, en vervolgens zullen ze nog grotere slagen van het noodlot ondervinden. Het lijkt op de poging een ziekte onder het tapijt te vegen door een foutieve behandeling, of op het nemen van pijnstillers in plaats van medicijnen. Ten slotte is de menselijke maatschappij een levend organisme!

Vraag: Wat voor soort betaalmiddelen zullen er overblijven?

Mijn Antwoord: De wereld na de crisis zal radicaal nieuw zijn. Toch zullen de VS, dankzij het grote wetenschappelijke en technologische potentieel dat zij hebben opgebouwd, en dankzij een uitzonderlijke industriële basis, de wereldleider blijven – de grootste economie van de wereld.

Ofschoon Amerika cijfermatig, een diepere val zal doormaken dan welk ander land dan ook, zullen de inwoners toch nog voldoende hebben om van te leven (vergeleken met anderen).

Alles zal ineenstorten, met uitzondering van de Amerikaanse high-tech industrie. De VS zullen echte producenten worden; productie zal uit het buitenland, uit China, terugkeren. Dit veroorzaakt dan de “val” van China en andere landen.

Vraag: Waarom is iedereen zo bang voor de financiële crisis? Ik persoonlijk voel helemaal geen angst.

Mijn Antwoord: Alle eerdere financiële crises waren anders – verklaarbaar en niet algemeen. Maar deze is wereldwijd; het gebeurt over de hele wereld en is anders dan welke eerdere financiële crisis dan ook. Er zijn geen maatregelen bekend om de crisis mee te bezweren. Mensen proberen dezelfde maatregelen als tijdens eerdere financiële crisissen – de banken steunen, maar niets zal helpen. De situatie zal hen dwingen de werkelijke oorzaak van de financiële crisis te ontdekken: in een gesloten systeem richt een egoïstische houding van delen het systeem ten gronde.

Ongeacht hoe onze pogingen om de werkelijke oorzaak van de financiële crisis uit te leggen, worden ontvangen, we moeten niet wanhopen en doorgaan met het vervullen van onze plicht. Het enige wat we kunnen doen, is het versnellen van het begrip van de wereld over de oorzaak van de financiële crisis en over de methode van correctie. Het vergt geduld, maar de mensen zullen leren van het lijden, van hun pogingen en mislukkingen, en dat zal hen dwingen om wat wij zeggen in acht te nemen.

Een beknopte uitleg over de crisis, de oorzaken en de correctie daarvan zijn te vinden in:

Part 2 of the book From Chaos to Harmony – Israel’s Role
Brochure: “Lecture in Arosa – The Crisis and Its Solution”

icon for podpress  Watch the Lecture in Arosa: Play Now | Download

icon for podpress  Listen to the Lecture in Arosa : Play Now | Download

2 Reacties

  1. […] Wat u geschreven heeft in “Financiële Crisis – Een Analyse“, is een nieuwe wijze om naar de ontvouwende crisis te kijken, en ik waardeer de verstandige […]

  2. […] Verwante Materialen: Laitman.nl Artikel: De Mensheid Is Een Integraal, Samenhangend Organisme Laitman.nl Artikel: De Financiële Crisis – Een Analyse […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed