Interesse voor een kritische benadering

530Opmerking: Er zijn mensen die uw woorden als de waarheid opvatten, er is ook een categorie mensen die denkt: “Hij heeft dit al zo vaak gezegd en wat zie ik ervan?”

Mijn Antwoord: Het feit is dat iedereen moet instemmen met de waarheid. Niet a priori instemmen zoals bij de een of andere goeroe. Als de Dalai Lama bijvoorbeeld iets zegt, wordt er helemaal niet over gediscussieerd, er komen geen andere gedachten ter sprake, helemaal niets. Dat wil zeggen: dit is de waarheid. Als hij op wat voor internationale bijeenkomst dan ook aanwezig is en iets zegt, zwijgt iedereen. Alles is onweerlegbaar, d.w.z. de manifestatie van God op aarde. Niemand discussieert met hem.

Daarom wordt hij op heel weinig plekken uitgenodigd en gaat hij ook naar heel weinig plekken toe. Men heeft eerbied voor hem, als voor een idool.

Maar dat geldt niet voor mij. Ik wil gecontroleerd, bestudeerd en geanalyseerd worden ten aanzien van alles wat ik naar voren breng, alles moet kritisch benaderd worden: “Waarom zei hij dat? Waarom niet omgekeerd? Is dat juist of niet?” Dit is allemaal nodig, zodat een mens, door op elke zin van mij te kauwen, zichzelf wel of niet in overeenstemming ermee wil veranderen.

Ik ben geïnteresseerd in een kritische benadering. Dat is het belangrijkste voor studenten. Daarom leg ik geen druk op hen, ik leg het nog eens uit, ik herhaal het nog eens, en ik houd ervan als ze me jennen. Stel dat iemand mij op mijn schouderbladen naar beneden wil duwen – alsjeblieft, “pers het maar uit me.” Het helpt mij om me beter uit te drukken. Dat is nodig.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2022/08/interest-in-a-critical-approach/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Criticism of Kabbalah” 2/20/13

Related Material:

Everything Remains in Space

Complaints Against A Teacher

Baal HaSulam—The Teacher We Follow

Filed under: Dissemination, Kabbalistic Sources, Q&A, Spiritual Teacher | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: