Menselijk – ernaar strevend om als de Schepper te worden

Vraag: Wat is het dierlijke in de mens en het menselijke in de mens volgens Kabbalah? Is de moraal het menselijke in de mens, zijn schaamte, en misschien het verlangen naar kunst, poëzie of nog iets anders?

Antwoord: Ik ben bang dat jij en ik hier van mening verschillen over onze definities, want volgens  Kabbalah behoort de mens in onze wereld tot het dierlijke niveau. Het menselijke niveau is het verlangen van de mens om als de Schepper te worden.

“Mens” is in het Hebreeuws “Adam” van het woord “Domeh“: zoals de Schepper. Dat wil zeggen dat menselijk betekent dat ik het verlangen heb om de Schepper te onthullen zodat ik kan worden zoals Hij.

Kan je je voorstellen wat gelijkvormigheid met de Schepper is? Ik weet niet wie Hij is, waar Hij is, wat, waarom en of Hij bestaat of niet. Daarom heb ik zo’n verlangen niet. Ik wil op een normale, correcte en goede manier in deze wereld leven. Maar de Schepper? Worden zoals Hij?

Alleen dit wordt het menselijke niveau genoemd, want alle andere niveaus in ons komen voort uit ons dierlijke bestaan, uit onze dierlijke essentie.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/12/human-striving-to-become-like-the-creator/

https://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

From KabTV’s “Close-Up” 1/15/10

Related Material:

Man Is An Integral Part Of Nature

Why Was Man Created Imperfect?

Mismatch Of Man With The Integrality Of Nature

Filed under: Body and Soul, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed