Onze vijanden moeten we niet vernietigen

Het is droevig om geen vrienden te hebben, maar het is nog droeviger om geen vijanden te hebben. (Che Guevara)

Het is droevig om geen vrienden te hebben.” Dat is inderdaad droevig. Het is nodig om vrienden te hebben, want zonder hen is het onmogelijk om de weg naar het doel te gaan. Alleen in de mate waarin je dichterbij andere mensen komt, kan je dichterbij het doel komen, want het doel bevindt zich tussen eenieder, tussen mensen, tussen vrienden.

En het is nog droeviger om geen vijanden te hebben.” Ik zou willen zeggen dat het, als ik geen tegenstanders voel, betekent dat de Schepper mij niet naar voren duwt naar het doel. Daarom maakt dat mij ook bedroefd. Er moeten tegenstanders zijn, sterk en onbuigzaam. Het hangt ervan af hoeveel je aankunt.

Vraag: En wat doe je met deze tegenstanders? Hoe versla je ze?

Antwoord: Ik versla ze niet. Ik houd rekening met ze en ga verder met het kiezen van mijn pad. Tegenstanders geven mij richting.

Vraag: Dus dit is een bijstelling die we niet kunnen verwijderen?

Antwoord: Absoluut niet. Ik ben ze er heel dankbaar voor.

Vraag: En als we – wat nu vaak gebeurt – onze tegenstanders vernietigen, is dat verkeerd?

Antwoord: Dit komt voort uit innerlijke middelmatigheid, ik kan het niet anders zeggen, want je moet respect hebben voor je vijanden. Dit is namelijk de volgende lijn, de linker lijn naast de rechter lijn. Alleen de juiste combinatie tussen deze twee lijnen kan je naar het doel leiden.

Dus minacht en vernietig de vijand in geen geval, werp ze niet van je. Houd voortdurend rekening met ze, accepteer in ieder geval de krachten die bedoeld zijn om je te helpen om je doel te bereiken. Juist vijanden helpen je om je doel te bereiken, alleen zie je het niet.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/11/one-should-not-destroy-ones-enemies/

https://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

From KabTV’s “News with Dr. Michael Laitman” 10/4/21

Related Material:

Kabbalistic Haiku “How To Defeat Your Enemies”

How Do Kabbalists Treat Enemies?

“Therefore, You Will Serve Your Enemies…”

Filed under: News, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed