Een remedie tegen eenzaamheid

Vraag: Is het mogelijk om eenzaamheid te genezen?

Antwoord: Ja. Eenzaamheid is eigenlijk een zegen, maar we moeten er wel voor zorgen dat eenzaamheid niet leidt tot allerlei overbodige, ongewenste gevolgen. Als eenzame mensen lijden onder hun eenzaamheid zijn ze namelijk tot van alles in staat. Ze kunnen radicale extremisten worden enz. en ze kunnen zich ook gaan bezighouden met drugsmisbruik of zelfmoord plegen.

We moeten kijken naar de verschillende soorten eenzaamheid. Als het intellectuele eenzaamheid is, is het een zegen voor de mens en de mensheid. Als het niet intellectueel maar wetenschappelijk is, kan het ook een zegen zijn, hoewel het wetenschappelijk onderzoek tegenwoordig steeds meer in groepsverband plaatsvindt. Maar als het een psychiatrische, psychologische eenzaamheid is, moet daar nader naar gekeken worden en moeten we een mens helpen om het op de een of andere manier in evenwicht te brengen.

Alles hangt ervan af of een mens zich prettig voelt in zijn eenzaamheid. Als iemand mijn eenzaamheid binnendringt, is dat erg moeilijk voor me. Ik kan iemand dan wel een poosje verdragen maar dan komt er een moment waarop het niet meer lukt. Ik moet weg, me terugtrekken, bij mezelf zijn, alleen zijn.

Vraag: Wat is correcte eenzaamheid?

Antwoord: Correcte eenzaamheid is datgene wat leidt tot iemands innerlijke ontwikkeling.

Ik zie een mens als een entiteit, eenieder brengt een deel van zijn tijd helemaal alleen door, in zichzelf gekeerd, nadenkend en reflecterend op verschillende dingen. Een klein deel van zijn tijd brengt hij met anderen door. Over het geheel genomen “liegt” hij wanneer hij samen met anderen is, hij probeert een bepaalde indruk te wekken en dan gedraagt hij zich dus als een ander, niet als zichzelf.

Hoe kan een mens zich niet eenzaam voelen? Het is mogelijk om hem het gevoel te geven dat hij niet eenzaam is als je hem goed opvoedt. Het is op elke leeftijd mogelijk om iemand op te voeden. Dat betekent dat je hem moet laten zien dat hij baat kan hebben bij de juiste vorm van eenzaamheid.

Als hij begrijpt dat hij alleen door de juiste verbinding met een ander mens de Hoge Wereld kan onthullen, de grenzen van leven en dood en van zijn eigen bestaan kan overstijgen, klinkt dat al aanlokkelijk.

Vraag: Waar komt de juiste verbinding met iemand anders op neer en hoe kan je dat bereiken?

Antwoord: De juiste verbinding betekent dat het lijkt alsof een mens in een ander woont. Dit wordt bedoeld met “Maak uw verlangen als het verlangen van de ander.” Door dit te doen, wanneer ik uit mijzelf treed en in een ander verblijf – wat betekent dat ik ga werken met de verlangens van de ander en die ga vervullen in plaats van mijn eigen verlangens te vervullen, door mijn hele fysieke en creatieve potentieel te gebruiken om die ander te vervullen – is het alsof ik in hem vertoef. Ik ga voelen dat het leven door hem heen stroomt.

Dit is een totaal ander leven, dit is een spiritueel leven. Waarom is het spiritueel als het over een mens zoals ik gaat? Omdat ik de ander word door te proberen om hem te voelen in plaats van mijzelf, dit betekent dat ik uit mijzelf ga. Alsof mijn lichaam sterft en ik met mijn hele verstand in hem ga wonen. In dit geval kan een mens zijn eigen lichaam verlaten.

Vraag: Kan dit bij ieder mens, zoals een donor, om te voelen dat ik leef, gelukkig ben en vervuld?

Antwoord: Ja. Door in een ander te gaan wonen, zwerf je in een totaal andere ruimte rond.

Vraag: Is dit de remedie tegen eenzaamheid?

Antwoord: Het is niet alleen de remedie tegen eenzaamheid, maar ook de remedie tegen de dood. Het is een remedie die je onsterfelijk maakt, omdat je volmaaktheid wilt bereiken en boven jezelf wilt uitstijgen, boven je ego uit.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/11/a-remedy-for-loneliness/

https://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

From KabTV’s “News with Dr. Michael Laitman” 1/27/19

Related Material:

Loneliness Kills

“Loneliness Epidemic”

How Do You Escape Loneliness?

Filed under: Body and Soul, Children, Education, Health, News, Perception | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: