Eer de gekken!

Maar terwijl onze aarde, heren, tevergeefs zoekt

Naar het vinden van het pad van geluk

Breng eer aan de gekken die uitzinnige dromen kunnen opsporen

Om het menselijk ras te plezieren

Pierre-Jean de Béranger, “Madmen” (1780 – 1857)

 

Vraag: Wat vindt u van dit kwatrijn?

Antwoord: Het is romantiek.

Vraag: Onze kijkers en lezers schrijven dat zij dit vers op u betrekken. Ik kan het me voorstellen van het begin van het vers: “Maar terwijl onze aarde, heren, tevergeefs zoekt naar het vinden van het pad van geluk”. Wel, zij zoekt werkelijk tevergeefs. Voelt u zich niet beledigd als er gezegd wordt: “Eer de gekken”? 

Antwoord: Nee, natuurlijk niet. Zou een mens met een gezond verstand doen wat ik doe, tegen de natuur ingaan? Werkelijk! Tegen de normale, gezonde egoïstische natuur die in elk mens leeft, waar iedereen het mee eens is, en dan probeer ik mensen een richting te wijzen die daar tegenin ingaat.

Vraag: Gaat u tegen de aardse logica in?

Antwoord: Tegen de natuur, niet tegen de logica. Logica is iets abstracts. Wij hebben het over de natuur, de natuurwet, die in ons is, in onze botten, die gewoon in ons is aangebracht. En ik zeg: “Nee, we moeten een andere kant opgaan.” Hoe kunnen we een andere kant opgaan?

Commentaar: En dan “uitzinnige dromen … om het menselijk ras te plezieren.”

Mijn antwoord: Dit is natuurlijk een droom, een fantasie, fictie. Dit is werkelijk iets heel abstracts en bijna niet te geloven, waar we over fantaseren, spreken en dromen.

Vraag: Is het feit dat we ons tot één organisme kunnen verbinden, één mensheid, één familie, zoals Baal HaSulam schrijft, een soort “uitzinnige droom”?

Antwoord: Natuurlijk.

Vraag: Bent u ervan overtuigd dat dit zal gebeuren?

Antwoord: Zonder enige twijfel! Oorspronkelijk is dit de eigenheid van de natuur, pas later werd er een speciaal, egoïstisch element aan toegevoegd dat controle over ons heeft. Het wezen van de natuur is volkomen altruïstisch, uitgezonderd deze oppervlakkige, egoïstische toevoeging. Het kan niet anders, want het is één geheel, alles is met elkaar verbonden, en alle delen, organen en systemen werken volgens een absolute homeostase, het is één absolute eenheid.

Vraag: Als u dat zegt, ben ik het helemaal met u eens. Waarom zijn we het met u eens als u het zegt?

Antwoord: Omdat het logisch is: de hele natuur is een eenheid, zij handelt met één kracht, volgens één formule, ten dienste van één beweging voorwaarts.

Vraag: Waarom vergeet ik dit dan allemaal, is het uit mijn geheugen gewist als ik een paar meter gelopen heb of ik een poosje later iets anders hoor?

Antwoord: Dan ga je naar jezelf terug. Als je naar jezelf teruggaat, vergeet je wat er gezegd is. Dan is dit niet meer van jou, het leeft niet in je als een wet in jouw persoonlijke systeem. Dus dan ga je terug naar je eigen systeem.

Vraag: Hoe is deze overtuiging in u gegroeid?

Antwoord: Het kost tijd. Het gaat over tijd, 20 à 30 jaar.

Opmerking: Kunt u advies geven aan iemand die deze verbinding werkelijk wil bereiken?

Mijn antwoord: Alleen door de groep waarin iedereen dit wil en iedereen elkaar ondersteunt, want eenieder krijgt steun door de anderen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/12/honor-the-madmen/

From KabTV’s “News with Dr. Michael Laitman” 10/1/20

Filed under: Dissemination, Kabbalah Dissemination | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed