De criteria voor gelijkwaardigheid

Vraag: Wat zijn de criteria voor gelijkwaardigheid?

Antwoord: We spreken over gelijkwaardigheid als beide partners het eens zijn over betrekkelijk gelijke voorwaarden. Dit betekent dat ik aan jou gelijk wil zijn met betrekking tot het feit dat wij beiden in staat zijn om alles weg te geven wat boven de kosten voor levensonderhoud uitgaat. In dit opzicht zijn we gelijk. Wij moeten bij dit uitgangspunt beginnen en verder hebben we geen gemeenschappelijke kenmerken en geen maatstaven.

Commentaar: U hebt eens geschreven dat gelijkwaardigheid betekent dat je elkaar aanvult, maar dat het geen gelijkmaking betekent. “We moeten de realisatie van het potentieel dat zij aan de maatschappij kunnen geven eruit persen.”

Mijn antwoord: ”Eruit persen” klinkt misschien wat hard, maar het gaat erom dat we een mens moeten helpen om zichzelf te realiseren.

Het maakt geen verschil of het een huisvrouw is of een regeringshoofd, ieder van hen geeft het maximum op haar of zijn gebied. In dit opzicht zijn ze absoluut gelijkwaardig. Stel dat er een soort hemels gerechtshof is, ze hebben hun aardse leven beëindigd, gaan daarheen en het regeringshoofd ziet dat er een huisvrouw naast hem staat.

Vraag: Zijn we allemaal gelijk voor God of bestaat er daar ook een soort hiërarchie?

Antwoord: Iedereen is gelijkwaardig, absoluut iedereen.

Vraag: Het blijkt dat we niet gelijkwaardig worden door aan elkaar gelijk te worden, maar door naar een gemeenschappelijk doel te streven.

Antwoord: Ja, en we begrijpen dat het ons doel is om aan onze samenleving te geven.

Gelijkwaardigheid wordt beoordeeld naar mijn inspanningen om dichterbij andere mensen te komen. Voorbeeld: ik besteed tien uur per dag aan het verbinden van andere mensen en iemand anders wijdt er twee uur aan. Dit is namelijk zijn maximum, zo zit hij in elkaar, en in dit opzicht zijn we gelijk.

Vraag: Kunnen we dit spirituele gelijkwaardigheid noemen?

Antwoord: Natuurlijk, maar spirituele gelijkwaardigheid houdt ook in dat we bereid zijn om vrijwillig te geven.  Alle uren, alle mogelijkheden die een mens benut om ten goede van de samenleving te geven zonder enig gewin, is spiritueel gevend zijn. Op basis hiervan kunnen wij de gelijkwaardigheid van mensen beoordelen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/12/the-criteria-for-equality/

From KabTV’s “Communication Skills” 9/11/20

Filed under: Education | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: