Egoïsme – Onze Grote Hulp

Laitman_115_04De linkerlijn helpt ons om de verbinding tussen ons te bouwen. Zonder het ego zouden we niet in staat zijn om een vorm te verkrijgen, daarom wordt het ego niet vernietigd. Het is alsof je er een plaat van koper of goud op legt en erop gaat hameren totdat er een reliëf gevormd wordt.

Er wordt wel gezegd dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens, dit is de oorzaak van al onze zonden want onze voornemens zijn werkelijk goed. Je weet zeker dat je met alle intenties om te geven kunt werken, maar dan komt er kortsluiting en alles verbrandt, plotseling kom je in het donker terecht.

Tijdens de voorbereidingsfase gaan we door ups en downs heen, in het overgangsproces van Lo Lishma (niet voor Haar Naam) naar Lishma: de intentie om te geven. Omdat het echter geen zware staten zijn, leiden ze niet naar grote fouten. We hebben deze periode nodig om de twee eigenschappen die de mens bezit op de juiste manier te leren balanceren, zodat Licht en duisternis, het verlangen om te ontvangen en de eigenschap van geven, als evenwaardig gezien worden en een mens gaat begrijpen dat we ze geen van beide kunnen missen. De eigenschap van het duister en de eigenschap van Licht zijn even belangrijk als we de Schepper willen bereiken, de ene eigenschap kan niet zonder de andere bestaan.

Een mens moet op de juiste wijze boven zijn verlangen om vooruit te snellen uitstijgen, en des temeer geven. Als we bijvoorbeeld allemaal zeggen dat je een prachtig en goed mens bent omdat je iemand een gunst hebt bewezen, barst je van enthousiasme onder de invloed van die woorden en ga je nog meer geven! Daarna krijg je er spijt van. Hierdoor maak je via alle niveaus een val naar beneden zoals in het kinderspel ‘glijbanen en ladders’ waarbij je steeds hoger komt en dan plotseling omlaag valt. Om ons echter te beschermen, wordt er aan ons een periode gegeven waarin we deze twee krachten in ons goed moeten leren balanceren.

De eigenschap van ontvangen is de hogere mind want alleen dankzij het ego gaan we dingen waarnemen en begrijpen zoals ze werkelijk zijn. De rechterlijn is echter liefde en geven, daar is geen Din (veroordeling), er zijn geen beperkingen en contrasten, er is geen dominantie en controle. In de linkerlijn is alles aanwezig, zonder deze lijn is het niet mogelijk om het Licht van de Schepper te ontdekken. Het ego is onze grote helper, maar wel tegen ons gericht.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 12/31/14

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: