Slaaf Van Het Verlangen

Dr. Michael LaitmanBaal HaSulam, ‘Inleiding tot Het Boek de Zohar’, item 21: … want in essentie schept de wil altijd behoeften, en de behoeften scheppen gedachten en concepten om aan de behoeften te voldoen die de wil om te ontvangen eist.

De menselijke verlangens zijn verschillend, evenzeer hun behoeften, gedachten en ideeën.

Ons denken dient het verlangen. De Reshimot (herinneringen) die ontwaken en naar boven komen, vervullen ons met verschillende verlangens en het denken gaat deze verlangens vervullen met het doel om ze te bereiken.

We geloven misschien dat we heel intelligent zijn en dat ons denken de gehele realiteit omvat, maar als we ergens geen interesse in hebben, als het ons niet aangaat, gaat ons denken er ook aan voorbij. Het is namelijk een slaaf. Als wij op fysiek gebied iets willen, is het verlangen actief op het gebied van voedsel, seks, het gezin. Als er een verlangen naar respect ontwaakt, wordt het verlangen aangetrokken tot dit probleem en wordt er geen aandacht geschonken aan andere behoeften. Dit geldt eveneens als het gaat over dominantie of geld – en in het algemeen gesproken – over alle verschillende combinaties van onze verlangens. Een mens wordt gemotiveerd door een combinatie van verschillende verlangens en het denken functioneert volgens het spectrum van de verschillende verlangens.

Alles welbeschouwd is ons denken niet echt vrij. Het kan nooit volkomen onverschillig en objectief zijn, los van gevoelens, zoals wij dat graag zouden willen of denken. Het denken is dienstbaar aan het verlangen.

From the 4th part of the Daily Kabbalah Lesson 1/10/14, Writings of Baal HaSulam

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed