Correcte Schuldberekening

Dr. Michael LaitmanVraag: Sinds de oudheid waren het meestal Joden die geld uitleenden. Men denkt dat juist zij met het heffen van buitensporig hoge rente zijn begonnen.

Antwoord: Het gaat niet over hoge rente of samengestelde rente, dit principe wordt nu goed begrepen door economen. Tegenwoordig bestaat dit bij elke bank, in elk bedrijf. De Joden begonnen rente te heffen omdat zij wisten hoe je schuld op de juiste manier moet berekenen. Stel dat ik je 100 dollar geef en dat jij me hetzelfde bedrag de volgende dag moet teruggeven, maar je geeft het mij na 20 dagen terug. Hoeveel geld moet je dan aan mij teruggeven? Als je het geld onmiddellijk aan mij had terug teruggegeven, had ik het in een bedrijf kunnen investeren en had ik er de volgende dag en de dag daarna – volgens de cumulatieve berekening – van hebben kunnen profiteren, enzovoort.

Je moet me dus compenseren voor het bedrag dat ik door jou verlies. Deze rente is niet hetzelfde als de rente die door de bank wordt berekend. Als dit bedrag niet in omloop was gebracht, zou je mij niets verschuldigd zijn. Maar omdat ik het afhaal van het geld dat in omloop is, moet je me gewoon compenseren voor het geld dat ik kwijt ben.

Stel dat ik met dezelfde 100 dollar die ik aan jou geleend heb, een productielijn had kunnen opzetten voor de fabricage van kopjes en dat ik in plaats van 100 dollar, 200 dollar per maand had kunnen verdienen. Dan betekent dat, dat je mij 200 dollar moet teruggeven en hier is geen sprake van rente. Als je het geld niet op tijd teruggeeft, maar pas na twee maanden, moet je me teruggeven wat ik in die twee maanden had kunnen verdienen met diezelfde 100 dollar.

Dit is de juiste aanpak. Het gaat hier niet over rente! Als de banken hieraan ook nog rente toevoegen, doen ze dat omdat ze bestaan van rente, dat is een totaal andere kwestie. We moeten daartussen onderscheid maken.

From KabTV’s “Secrets of the Eternal Book” 5/27/13

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed