Alles Wordt Door Ons Overgewaardeerd

Dr. Michael LaitmanIn het Nieuws (van PsyBlog): “Het maakt niet uit wat het is, een nieuwe spijkerbroek, een auto of zelfs een huis, op het moment dat iets ons eigendom wordt, ondergaat het een transformatie.

“Omdat je het hebt uitgekozen en het met jezelf hebt verbonden, wordt de waarde meteen groter. Als iemand je aanbiedt om het van je te kopen, bestaat de kans dat jij het veel meer waard vindt dan de ander bereid is om te betalen.

“Dat is een cognitief vooroordeel, ‘het endowment effect’ genaamd’.

Daarom hebben sommige mensen kelders, garages en opslagruimten vol staan met afgedankte spullen, maar zij kunnen er onmogelijk afstand van doen. Zodra je iets in bezit hebt, heb je de neiging om de geldwaarde ervan hoger in te schatten dan deze voor andere mensen is.

“Wanneer het experimenteel wordt getest, kan het endowment effect verrassend sterk zijn. Één studie wees uit dat de eigenaars van kaartjes voor een basketbalwedstrijd ze met een factor van 14 overgewaardeerd hadden. Met andere woorden, mensen wilden er 14 keer meer voor hebben dan anderen bereid waren om ervoor te betalen. Maar dit is wel een bijzonder groot verschil, de verhouding zal variëren, afhankelijk van wat het is.

Het endowment effect is bijzonder sterk als het gaat om heel persoonlijke dingen die gemakkelijk met het ego van de mens verbonden kunnen worden, zoals een sieraad van je partner. Ook overwaarderen wij dingen die we al een lange tijd in bezit hebben.”

Mijn commentaar: Dit is het effect van ons egoïsme. Het gemis van iets wordt als pijnlijker ervaren dan de gemiste kans om het te verkopen en hierdoor de overeenkomstige waarde te ontvangen, want egoïsme houdt in dat je iets ’bezit’ en wat iemand ‘bezit’ is meer waard dan wat ‘buiten hem’ is.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed