Wederzijds Garant Staan

De Beweging Om Voor Elkaar Garant Te Staan

Brochure 1  (van 30 augustus 2011)

The Natie Is Klaar Voor Wederzijds Garant Staan

 1. Wij

Wij zijn één volk dat zich moet verenigen door banden van wederzijdse betrokkenheid, met een gevoel van warmte en liefde, als één familie. Wij zijn ervan overtuigd, dat de eenheid van de natie boven alles gaat, boven kortzichtige partijbelangen en persoonlijke belangen. Zijn we naïef? Nee, dat zijn we absoluut niet. Wij begrijpen dat het tijd zal kosten om de eenheid, waarnaar we op zoek zijn, te bereiken, maar we beseffen ook, dat we moeten handelen. Daarom hebben we de Arvut Beweging (הדדית ערבות) opgericht, een a-politieke, openbare beweging, toegankelijk voor iedereen.

Het is onze doelstelling om ‘Voor Elkaar Garant Staan’ tot het centrale onderwerp van discussie te maken in de samenleving. ‘Voor Elkaar Garant Staan’ zijn niet zomaar mooie woorden. Voor Elkaar Garant Staan is de enige manier om welvaart te bereiken in ons geliefde land. Voor Elkaar Garant Staan is de enige methode om succes te hebben in een wereld, die zich vandaag de dag in haar globale vorm aan ons toont.

De Beweging om Voor Elkaar Garant Te Staan bestaat al 20 jaar, eeuwenlang leven we in deze waarden, ademen we ze in. Deze waarden, die onze natie gevormd hebben, zijn: eenheid, broederschap en wederzijdse betrokkenheid.

De afgelopen 20 jaar begon en eindigde elk gesprek, elke lezing, en elke bespreking met de woorden ‘garant staan voor elkaar’. Twintig jaar geleden stonden we hier alleen in. Onze stem werd nauwelijks gehoord, maar nu bestaat onze beweging uit tienduizenden mensen in Israël en meer dan twee miljoen mensen over de hele wereld. Wij komen uit oosterse en westerse landen, we zijn in Israël geboren of immigranten, seculier, religieus, studenten, professoren, huiseigenaren of we behoren tot degenen die worstelen om rond te komen.

Deze ontwikkeling is niet toevallig. In de loop van de jaren beginnen steeds meer mensen de invloed en de levenskracht te ontdekken en te voelen, die verborgen is in de woorden ‘Voor Elkaar Garant Staan’.

Dit moet een zaak van iedereen worden. Waarom?

De werkelijkheid verplicht ons ertoe om dit te doen.

Vandaag de dag zijn er honderden artikelen, tientallen wetenschappelijke publicaties en tal van uitspraken door politici met één boodschap, die tot hen allen doordringt: in dit tijdperk van globalisering zitten we allemaal in dezelfde boot.

De werkelijkheid van vandaag is de globale wereld. De ene crisis volgt de andere op. Hoezeer we het ook zouden proberen, we kunnen niet zomaar ontsnappen aan de normale onderlinge verbinding binnen de natie en onze normale verbinding met de hele wereld.

We kunnen niet zowel ‘voor’ als ‘tegen’ zijn, we zitten allemaal in dezelfde boot. Deze boot begint zich te vullen met water. Er zit een gat in dat steeds groter wordt.

De Tweedeling in de Maatschappij

Niemand is schuldig aan de kloof tussen ons, we creëerden dit met elkaar. Elke dag sijpelt er meer water in ons collectieve boot. Als hij zinkt, zal hij ons allemaal naar de diepte meeslepen. Zij die luxe eerste klas hutten hebben, zij die in krappe hutten zitten, zij die in slaapzakken op het dek overnachten en zelfs zij die aan het roer staan, wij allemaal.

Sommigen schrikken hier misschien niet van en denken dat ze er in de tussentijd geen aandacht aan hoeven te besteden. Innerlijk voelen we echter al, dat we het gat in de boot moeten repareren. We hebben dit gewoon te doen en we kunnen dit alleen samen doen, op basis van onderlinge overeenstemming en wederzijds begrip.

De Beweging van Voor Elkaar Garant Staan komt met deze boodschap. Waarom? 

De tijd van Voor Elkaar Garant Staan is aangebroken.

 2. Voor Elkaar Garant Staan is een Praktische Oplossing.

Ieder van ons heeft recht op een fatsoenlijk, veilig leven, maar we kunnen dit niet bereiken, als we niet voldoen aan de eerste voorwaarde van:

Voor Elkaar Garant Staan. Waarom niet?

Afgezien van het feit dat de eisen van de natie eerlijk en urgent zijn, zijn dit juist de symptomen van de pijnlijke wond, die bestaat uit de tweedeling in de maatschappij: onverschilligheid tegenover de medemens. Dit is de het gapende gat in de bodem van onze collectieve boot. Het verwijderen van deze onverschilligheid moet onze topprioriteit worden.

Geld van de rijken aan de armen geven of van het defensiebudget voor de bouw van woningen, indirecte belastingen vervangen door directe belastingen, wijzigingen aanbrengen in de regering, zijn allemaal pogingen om de symptomen te beïnvloeden. Geld van de ene plaats naar de andere overbrengen leidt alleen tot het slingeren van de boot, het water zal binnen blijven sijpelen.

Ja, het is noodzakelijk om met de alledaagse problemen om te gaan. Als we dat niet doen, kunnen we niet aan morgen denken. Tegelijkertijd is het echter onmogelijk om te vergeten, dat de echte oplossing voor de economische en sociale problemen, evenals voor de problemen van ons dagelijkse bestaan, alleen te vinden is in voor elkaar garant staan.

Wat is voor elkaar garant staan? Het is binnenlandse veiligheid.

 Als wij voor elkaar garant staan, zien we het volgende:

  • We onderdrukken de zwakken niet en we beledigen een ander niet, omdat voor elkaar garant staan wederzijdse verantwoordelijkheid betekent.
  • Het is belangrijk voor mij, dat ik niet de enige ben die een baan heeft, waardoor ik een fatsoenlijk inkomen heb.
  • Er is geen plaats meer voor overmatig consumeren terwijl een ander niet genoeg te eten heeft.
  • Wij ontduiken de belasting niet, want als we dit doen, zouden we stelen uit de collectieve familievoorraad.
  • We verhuren een appartement niet voor een te hoge prijs, omdat we onze eigen kinderen niet op deze manier zouden willen behandelen.
  • We kunnen niet blij zijn als alle anderen dat ook niet zijn.

Voor elkaar garant staan betekent, dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over mijn basisbehoeften en dat ik mij niet meer druk hoef te maken over mezelf. Hoe komt dat? Omdat iedereen voor mij zorgt en ik zorg voor hen, zoals in een gezin.

 3. Wat Moet Er Gebeuren?

Dringende Acties

We moeten zorgen voor de basisbehoeften van iedereen. Hoe? We doen dit zoals in een gezin. Ieder van ons, aan een ronde tafel – vertegenwoordigers van de natie, politici, economen en sociologen – we beslissen samen wat het beste is voor onze grote familie.

De staat heeft een inkomen, ook kosten. Laten we nadenken over de beste manier van verdeling voor iedereen en dat moet openlijk gedaan worden.

Hoe We Beslissingen Nemen

Nogmaals, we moeten beslissingen nemen, zoals in een gezin. In een liefdevol, zorgzaam gezin, zelfs als we het er niet mee eens zijn, handelen we in het belang van het gezin. Bijvoorbeeld: de één is lui, de ander is briljant en een derde is ambitieus. We zijn niet gelijk, maar zoals in een gezin is het onze rol is om te proberen om iedereen te voorzien van wat hij nodig heeft. Zijn er mensen die geen rechten hebben? Den moeten we eerst voor hen zorgen.

Ons doel is niet de invoering van een nieuw, economisch programma, maar de juiste aanpak. Als we elke actie beginnen en eindigen met de gedachte aan eenheid tussen ons, is alles haalbaar.

Kijk naar de Wortel

We moeten samenleving die ons omringt veranderen. Talloze studies op het gebied van psychologie en sociale wetenschappen bewijzen, dat de maatschappij de schaal van menselijke waarden bepaalt. De maatschappij bepaalt wat we kopen, hoe we eruit zien, hoe we ons gedragen en waar we over denken.

Het beste bewijs hiervan is wat er in Israël in de afgelopen weken is gebeurd. Plotseling begon iedereen te praten over sociale rechtvaardigheid. Het is waar dat degenen die tenten hebben opgezet op Rothschild Boulevard, dit vuur hebben aangestoken, maar wie wakkert de vlammen aan?

De Media

Daarom is de eerste stap: op zoek gaan naar veranderingen in de media. Er zijn nu geen shows en amusementprogramma’s nodig die het ego opblazen. Het is mogelijk om programma’s te maken, die niet minder onderhoudend zijn, waarin het gaat over liefde en zorg voor de medemens.

De hedendaagse media zijn verouderd. De media zijn gebaseerd op waarderingscijfers, afhankelijk van de winst- en verliesrekeningen die ons zinloze en lege waarden verschaffen.

We hebben nieuwe media nodig die laten zien, dat het ego niet wint, maar alleen verliest. We hebben media nodig, die illustreren dat we verenigd zijn, zelfs zonder het te willen.

De media moeten de omgeving worden die ons verbindt. Voortdurend.

Het Internet

Vandaag de dag is Internet belangrijker dan de media. De kracht ervan ligt in de verbinding die het legt tussen miljarden mensen. Op alle platforms, aangeboden door sociale netwerken als Facebook, Youtube en Twitter moeten we vrij en openlijk de manieren bespreken, waarop we Voor Elkaar Garant Staan kunnen uitvoeren, discussiëren over de menselijke natuur, de situatie in de wereld, de essentie van het probleem en hoe we het kunnen oplossen. Internet stelt ons in staat om boven de uiterlijke verschillen die ons scheiden uit te stijgen en het kan een omgeving worden, waar we onszelf voorzien van educatie.

Wat educatie betreft …

Revolutie in het Onderwijs

Onze geliefde kinderen groeien op in een onacceptabele werkelijkheid. Hun omgeving is vol  expliciet geweld, onverschilligheid en minachting, vervreemding en gebrek aan vertrouwen en we kunnen hen niet redden.

Investeren in onze kinderen is onze hoogste prioriteit, de vrucht daarvan is de enige hoop voor iedereen. Daarom moet het ware doel van het onderwijs niet zijn, dat het kind wordt volgestopt met kennis, maar dat het gevormd wordt tot een mens, een mens die de kracht en de mogelijkheid heeft om met de complexe realiteit om te gaan, die hem na het afstuderen wacht.

We moeten het systeem niet de schuld geven. Het probleem is niet een gebrek aan steun van de leerkrachten en evenmin de rusteloosheid van de kinderen. Het probleem is hier hetzelfde als in de media en op andere gebieden: het is de benadering.

Dit komt, omdat scholen, waarvan het doel is om kinderen voor te bereiden op het leven, niet veranderd zijn sinds de industriële revolutie. De wereld is echter wél veranderd. Iedereen begrijpt dat.

De wereld corrigeren betekent het onderwijs corrigeren.

De methode om zulke veranderingen door te voeren bestaat. Wij, de oprichters van de Beweging om Voor Elkaar Garant Te Staan, ontwikkelen dit al enige jaren.

Dit is niet zomaar weer een hervorming, maar een echte verandering in opvatting.

Het beeld zal veranderen van een vermoeide docent, die voor ongehoorzame kinderen staat tot iemand die opleidt met een glans van enthousiasme in zijn ogen en in een kring zit met kinderen of vrienden.

Bij deze methode onderwijzen de oudere studenten de jongere en de methode is gebaseerd op het persoonlijke voorbeeld en spelend leren. Deze methode geeft kinderen de noodzakelijke sociale vaardigheden. Deze methodiek vult het leven met hoop en vreugde. Een gedetailleerde beschrijving zal worden gepresenteerd in een apart boekje.

4. Wij

Wij zijn te lang alleen geweest. Wij zijn vergeten wat het betekent om in elkaar in de ogen te kijken. Wij missen Voor Elkaar Garant Staan, we missen het heel erg.

Als wij iedereen in het land zouden kunnen omringen met Wederzijds Garant Staan, zoals een moeder haar baby in liefde hult, zou ieder van ons de warmte en het vertrouwen voelen, dat een kind van zijn moeder krijgt. Dit vertrouwen zal het ons mogelijk maken om ons geen zorgen te maken over onszelf. Dan zullen wij in staat zijn om meer te geven, aan een ander, aan nog een ander … aan iedereen.

Zo zullen we liefde in ons huis brengen. Voor altijd

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: