Wie Moeten We Om Vergiffenis Vragen Op De Dag Des Oordeels?

cancerEen vraag die ik ontvangen heb: Wie moeten we op Yom Kippur om vergiffenis vragen, als we in de wetenschap van Kabbalah leren dat er niemand buiten mij om bestaat?

Mijn Antwoord: Ten eerste moeten we onze vrienden om vergiffenis vragen. Als de persoon niet de vergiffenis van iedereen heeft, dan zal hij niets hebben waarmee hij zich naar de Schepper kan wenden. Maar wat is vergiffenis in spiritualiteit?

Vergiffenis is de onthulling van de huidige staat, die ik kan corrigeren, tegengesteld aan de verlangens waarvan ik het mee omgaan niet eens kan bevatten, en om hun correctie vragen. Ik moet mijn verlangens geleidelijk onderscheiden en stap voor stap vooruitgaan.

Vergiffenis (Slihot) en Yom Kippur (de Dag van Verzoening) betekenen de onthulling van ons gebroken vat (Kli) of ziel. We controleren het en vergelijken het met de toestand van de volledige correctie – Purim. Dit is waarom we de tegenovergestelde, ongecorrigeerde staat die we onthullen – Ki-Purim – net als Purim noemen.

Daarom staat Yom Kippur voor een tijd als een persoon oprecht vraagt om al zijn ‘zonden’ te worden vergeven. Maar hij wil dit niet, omdat het ergens geschreven staat, maar eerder omdat hij onthult hoe tegenovergesteld hij is aan de definitieve toestand, die hij zich kan voorstellen. Deze toestand van eenheid van alle zielen is omwille van de gelijkwaardigheid met de Schepper, de kracht en verlangen om te schenken en lief te hebben.

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed