Karl Marx Wint Aan Populariteit In Europa

unattainability-in-the-mind-of-a-kabbalistIn het Nieuws (uit Times Online): “Winst op Kapitaal”  – Zoals we zien aan de vernedering van enkele van ’s werelds grootste banken blijkt de wereld mysterieuze wegen te gaan. Een van de grootste mysteries is de huidige grote stijging op de Duitse bestsellerslijsten van het boek van Karl Marx Das Kapital – een boek dat gewoonlijk meer wordt gekocht dan gelezen. … de Duitse uitgever van Marx zegt dat de verkopen omhoog vliegen.

Mijn Commentaar: Het is duidelijk dat onze generatie nog steeds niet moreel rijp genoeg is om het systeem over te nemen van gelijke en rechtvaardige verdeling volgens de regel: “van ieder naar zijn mogelijkheden naar ieder volgens zijn behoefte.”

Marx erkent ook dat alleen “…. op gevorderde niveaus van de collectieve gemeenschap, wanneer eenmaal onder het volk de primitieve verdeling van arbeid verdwijnt, en daarbij tegelijk de tegenstelling tussen fysiek en intellectueel werk, mét de algehele ontwikkeling van het individu, de productieve krachten zich volop zullen ontplooien en alle bronnen van publiek geluk zich in grote overvloed uit zullen storten – dan zullen eens en voor al de bekrompen burgerlijke overtuigingen verworpen worden en de gemeenschap zal als motto kiezen: ‘”van ieder naar zijn mogelijkheden naar ieder volgens zijn behoefte.”

Marx stond op het standpunt dat de maatschappij zich ontwikkelt door middel van botsende belangen die deze van de ene naar de volgende fase doen voortbewegen door een proces van oorzaak en gevolg. Doordat de negatieve kracht toeneemt vernietigt die de huidige staat en dan vormt de positieve kracht een betere staat. Dit gaat door totdat de positieve kracht wordt onthuld in alle perfectie.

Maar er rijst een vraag: moeten we dan alleen maar wachten op de negatieve kracht om onze maatschappij in de best mogelijke staat te brengen? Het probleem is dat de ontwikkeling door middel van de negatieve kracht lang duurt en veel lijden met zich meebrengt. De mens kan echter, anders dan dieren (die de natuur niet kunnen beïnvloeden), de kracht van gedachten (het verstand) gebruiken om van de natuur te leren hoe we zelfstandig kunnen handelen. We kunnen zo ontsnappen aan de invloed van de negatieve kracht, en zelf onze ontwikkeling onder controle brengen.

Bijvoorbeeld, wanneer iemand veel kippen moet produceren, gaat hij niet zitten wachten tot ze eieren hebben uitgebroed om de benodigde kwaliteit en kwantiteit te bereiken. Hij bouwt een broedmachine die de kippen in de benodigde aantallen en de juiste kwaliteit voortbrengt.

Hetzelfde gebeurt bij de algemene menselijke ontwikkeling: de mens kan de acties van de natuur observeren en opsporen door te kijken naar het proces van de sociale ontwikkeling. Hij kan dan een efficiënte en gemakkelijke methode vinden die hem in staat zal stellen binnen de kortste keren een einddoel vol geluk te bereiken met het minste lijden.

Dat is wat Marx probeerde te bereiken door zijn strategieën.

Verwante Materialen (Engels):
Laitman.com Post: The Financial Crisis Has Made Karl Marx Fashionable in Europe
Laitman.com Post: What Would It Be Like to Live In a Perfect World?

One Comment

  1. […] Materialen: Laitman.nl Artikel: Karl Marx Wint Aan Populariteit In Europa Laitman.nl Artikel: Door De Financiële Crisis Is Karl Marx Weer In De Mode In […]

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed