Manipulatie of uitleg?

177.13Vraag: Hoe kan een Kabbalist die veel studenten heeft, zo bekwaam en meesterlijk iedereen inleiden in het materiaal? Ik heb iemand eens horen zeggen: “Ik heb verschillende mensen ontmoet die kunnen manipuleren, maar een Kabbalist is iemand die wel zo goed kan manipuleren! En je vraagt het ook steeds weer aan hem om je te manipuleren.”

Hoe komt u aan die vermogens, aan de technieken die u gebruikt?

Antwoord: Dit zijn geen kunstgrepen, het is gewoon een diepere kennis van de menselijke natuur en de maatschappij. Het gaat hier niet over kunstgrepen. Ik manipuleer mensen niet. Integendeel, ik leg ze alles uit en zoals bij een kind, met een fopspeen, met een lepel, probeer ik mijn kennis beetje bij beetje door te geven, zodat mensen hun eigen gereedschap krijgen, hun eigen vermogens.

Kabbalah probeert de mens onafhankelijk te maken, zodat hij van niemand afhankelijk wordt. Iedereen moet worden zoals de integrale natuur is, je kunt ook zeggen: de Schepper, de naam maakt niet uit. Juist een bepaalde naam kan verwarrend zijn voor mensen.

En manipuleren, niemand wordt hier gemanipuleerd! Ik leg uit hoe alles werkt. En een mens kan zich dan afvragen: “Hoe kan je dit allemaal weten? Echt, je bent me te slim af!”

Heb ik je voor de gek gehouden? Ik heb je alleen maar dingen uitgelegd!

Tegelijkertijd heb ik je een andere mening voorgelegd, dat klopt! Je kunt nu een heel andere beslissing nemen. Inderdaad! Maar is het niet logisch? Heb ik iets geforceerd? Heb ik je gedwongen, heb ik je iets opgelegd? Heb ik je op de een of andere manier gemanipuleerd? Of heb ik je alleen maar wat gedachten meegegeven, iets in beweging gezet?

Nee! Ik vertel je alleen realistische dingen en dat doe ik heel langzaam, zodat je je langzaam kunt aanpassen aan de nieuwe kennis en je zelf kan gaan begrijpen dat dit werkelijk een reëel beeld van de wereld is en dat je nu in een soort bubbel leeft.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2023/07/manipulation-or-explanation/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From KabTV’s “I Got a Call. Fraud #1 in the World!” 5/28/11

Related Material:
There Is No Pressure in Kabbalah
Levels of Shock
Can Your Students Hear You?

Filed under: Dissemination | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed