Tegen je wil in

557Vraag: Als iemand met geweld tegen zijn wil ingaat, betekent dit dan dat hij spiritueel werk doet? En als hij doet wat hij wil volgens zijn verlangen, komt hij dan helemaal niet vooruit?

Antwoord: Waarom zou hij iets tegen zijn wil doen? Nee.

Misschien zijn er zulke momenten, maar in principe zou je niets gedwongen moeten doen. Het hangt allemaal af van het belang van het doel. Als het doel belangrijk is en ik het als belangrijk ervaar, dan is het voor mij zoiets als een mooi liedje, een sprookje, dan ga ik met vreugde verder.

Vraag: Ik hoor heel vaak zeggen: “Ga tegen je wil in”. Is het zinvol om spellen te doen waarbij je zogenaamd tegen je wil in gaat?

Antwoord: Die spellen zijn alleen nodig om onze reis te kunnen versnellen, dan kan ik namelijk zien hoezeer ik door de kracht van deze verlangens beïnvloed word, hoe zwak ik ben, en ook dat ik me sneller bij de groep moet aansluiten, op mijn vrienden moet vertrouwen om kracht, een gevoel van opgang en de grootheid van het spirituele doel van hen te krijgen.

Vraag: Wat is de oplossing? Gaan, maar dan wel samen met het verlangen? Of tegen je wil ingaan en dan maar ongewoon werk doen?

Antwoord: Allebei. Het is onmogelijk om met geweld tegen verlangens in te gaan.

Als je jezelf kunt overwinnen, betekent dat, dat je een belangrijker doel in jezelf hebt gevonden dan het doel dat op dit moment bestaat. Dat is het punt. Als ik lui ben, wil ik niets doen, dan moet ik in een omgeving komen die mij het belang van het spirituele doel en de spirituele ontwikkeling geeft. Dan zal het niet moeilijk voor me zijn om alles te doen.

En als ik het alleen maar gedwongen doe, op stoffelijk gebied, is dat een voorstadium, een heel zwak begin van de ontwikkeling.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2023/07/against-ones-will-2/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From KabTV’s “I Got a Call. Against my Will” 7/16/11

Filed under: Group Work, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: