Staten van Grootheid (Katnut) en Kleinheid (Gadlut)

509Het artikel “De Roos” in de Introductie van het Boek de Zohar zegt dat een roos twee staten heeft: Kleinheid (Katnut) en Grootheid (Gadlut).

De staat van kleinheid is het begin van haar schepping, als zij alleen de Sefira Keter bevat. Deze staat wordt “een roos tussen de doornen” genoemd.

De staat van grootheid wordt “een roos” of ” samenkomst van Israël” genoemd, als alle negatieve eigenschappen groeien en getransformeerd worden in positieve.

Doornen symboliseren onze negatieve kwaliteiten. Als we ons met onze doornen tegen elkaar willen keren, gaan we begrijpen dat onze positieve groei ligt in onze juiste houding naar elkaar met onze bloemblaadjes.

We spreken over een staat van kleinheid (Katnut) als we onze negatieve eigenschappen niet meer gebruiken. Het wordt kleinheid genoemd omdat we in deze staat het Hoge Licht nog niet kunnen ontvangen. We spreken over een staat van grootheid (Gadlut) als we bloeien als een roos, als we – door elkaar het goede, liefde en wederzijdse hulp te wensen – opstijgen naar het niveau van de Schepper.

Met andere woorden, zoals Rabbi Akiva het zei, “Heb je naaste lief” is de staat van grootheid als je al je verlangens ten behoeve van anderen kunt gebruiken. Als je alleen maar niemand kwaad doet, is dat de staat van kleinheid, waarin je jezelf als het ware in toom houdt, alsof je jezelf beperkt door middel van de doornen van de roos.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2023/06/states-of-smallness-katnut-and-greatness-gadlut/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “Introduction of The Book of Zohar” 6/4/23

Related Material:
A Rose Among The Thorns
Between Two Limits
Where Lawlessness Rules

Filed under: Spiritual Work, Zohar | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: