De onvoldaanheid van een Kabbalist

281.02Vraag: Hebt u zich ooit veel zorgen gemaakt over de gedachte dat u niet verder zou komen dan de spirituele staat waarin u nu bent?

Antwoord: Natuurlijk was dat zo. Is mijn huidige staat het einde van alle correcties? Ik ben niet blij met mezelf. Misschien lijkt het alsof ik iemand ben die alles bereikt heeft, maar voor mij is dat volkomen onbevredigend. Dit is geen bescheidenheid, maar ik voel het zo.

Ik voel me nu niet beter dan het jongetje van vijf dat ik me herinner. Toen brandde de vraag naar de zin van het leven in mij en ik voelde me nietig tegenover het enorm grote universum.

We hadden ons eigen huis, een grote binnenplaats en een tuin. Ik ging ’s avonds graag naar buiten, naar de binnenplaats, om naar de sterren te kijken en ik begreep niet waar ik was: “Ik moet voelen wat voor wereld dit is.” Maar niet wat er om me heen is: al dit leven, een soort drukte en leegte.

Natuurlijk ben ik nu niet in die staat. Ik voel de werelden en ook onze wereld, ik vergelijk ze met elkaar en ik begrijp waar ik ben. Maar als ik kijk naar wat zich opent, voel ik mij als iemand die het gewenste nog helemaal niet heeft bereikt.

Een mens bestaat namelijk uit twee leegtes, twee Kelim (vaten): de kli waar ik nu in zit en de kli die zich aan het onthullen is, de toekomstige staat.

Nu is er een bepaald deel in mij dat met iets gevuld is en mij enige kennis en kwaliteiten geeft. Dit is mijn huidige kli.

Tegelijkertijd gaat mijn volgende kli open, een leeg vat waarin onbegrijpelijke vragen worden gesteld, waarin er allerlei gewaarwordingen zijn en er leegte is. Deze volgende kli in mij is heel groot. Dit maakt op mij de indruk dat ik het op een bepaald moment zal kunnen vullen.

Uiteindelijk zal dit voor iedereen het geval zijn. Maar deze kli is heel duidelijk aanwezig in mij, er klinkt leegte in mij en daarom houdt het mij bezig.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2023/05/kabbalists-dissatisfaction/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Laitman’s Dissatisfaction” 3/6/11

Related Material:
Desires of a Kabbalist
The Pain of a Kabbalist
A Kabbalist’s Concerns

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: