Niet alle gewoonten zijn goed

281.02Opmerking: Een student die spiritualiteit nog niet bereikt heeft, heeft een gevoel dat er een bepaalde Kracht is, maar hij gebruikt die niet zoals een Kabbalist dat doet omdat hij die Kracht niet begrijpt.

Mijn Antwoord: Als hij die Kracht niet begrijpt, kan je daar niets aan doen, maar we moeten ernaar streven om deze Kracht te ontdekken.

Het belangrijkste is dat men zich niet lamgeslagen voelt door het dagelijks leven, maar dat wat er gisteren was, vandaag volledig nieuw is en elk moment steeds weer nieuw is. Dat is moeilijk, maar nodig om verder te komen. Ontmoet elke minuut en vraag jezelf af: “Nou, wat is er nu nieuw?” – schud het stof van je af dat elke seconde aan je vastplakt.

Opmerking: Het belangrijkste probleem is dat veel mensen verstarren en in een laag van de een of andere gewoonte terechtkomen.

Mijn antwoord: Dat is het ergste. Zoals Poesjkin schreef: “Het geschenk van de hemel aan ons is dit: Dat de gewoonte de plaats inneemt van gelukzaligheid.” Dit is een verschrikkelijke vorm van geluk. Het is niet alleen een animaal niveau, maar het geluk van de doden, als je alleen maar bestaat en verder niets. Het is een situatie waar we tegen moeten vechten.

Opmerking: Maar anderzijds moet een mens toch ergens aan wennen en tegelijkertijd steeds weer opgefrist worden.

Mijn Antwoord: En waaraan kun je wennen? Absoluut niet! Gewenning is de dood

Gewoonte kan alleen op het niveau van een bewuste routine bestaan, als je bepaalde taken voor jezelf vaststelt en in overeenstemming daarmee vanuit routine werkt. Dan heb je echt controle over jezelf en over wat je doet. Maar als je jezelf overlevert aan een dodelijke routine, houdt daarmee alles op.

We kunnen alles op elk moment veranderen en opnieuw overwegen. Dit zou onze gewoonte moeten zijn.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2023/03/not-all-habits-are-good/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Habit Kills.” 6/30/12

Related Material:
Every Moment A Person Must Be New
To Be Reborn Each Day
Increasing Our Sensitivity

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed