Wat zijn de eigenschappen van een rechtschapen mens? (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman op Quora: Wat zijn de eigenschappen van een rechtschapen mens?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken wat mensen gewoonlijk onder rechtschapen verstaan: mensen die zichzelf inzetten voor het welzijn van anderen, bijv. mensen die geld, kleding en voedsel geven aan behoeftigen, maar zulke mensen hoeven niet rechtschapen te zijn.

Waarom niet? Omdat zulke mensen een natuurlijk verlangen hebben om goede daden te verrichten, maar op een instinctieve manier je verlangens volgen, is geen eigenschap van een rechtschapen mens.

Een rechtschapen mens is iemand die twee tegenkrachten in zich heeft, een positieve en een negatieve, en zijn vrije keuze gebruikt om de positieve kracht in een handeling om te zetten, tegen zijn eigen natuurlijke verlangen in.

De negatieve kracht is ons egoïstische verlangen, dat zorgt ervoor dat we onszelf willen bevoordelen zonder rekening te houden met anderen.

De positieve kracht zorgt ervoor dat we ontvangen wat we nodig hebben voor ons levensonderhoud en dat we, wat er dan overblijft aan anderen geven, ondanks de negatieve kracht die ons influistert dat we alles voor onszelf moeten houden. Een rechtschapen mens is iemand die deze twee krachten in zich heeft en de positieve kracht verheft boven de negatieve.

Als wij van onszelf aan anderen geven, tegen ons aangeboren verlangen in om alleen voor onszelf te ontvangen, brengen wij een correctie aan in ons verlangen: van ontvangen voor onszelf naar geven aan anderen. Onze ziel, onze collectieve verlangens, wordt dan gevuld met goddelijk Licht.

Als we ontvangen wat we nodig hebben voor ons levensonderhoud, en de rest aan anderen geven, worden we heel rechtschapen mensen. Sterker nog, we komen in evenwicht met de natuur. Het juiste evenwicht bewaren in het leven en met de natuur betekent dat we voor onszelf reserveren wat we nodig hebben om normaal te leven, en wat overblijft aan de samenleving geven.
Het betekent niet dat we heel sober van onze eerste levensbehoeften moeten leven. We kunnen gezond en rijk zijn en veel aan anderen geven.

We spreken hier over een neiging in ons hart, hoe meer deze neiging in ons hart zich van kwaad tot goed ontwikkelt, hoe meer we de positieve materialisatie ervan in de wereld zullen zien.

Based on the video “What Are the Qualities of a Righteous Person?” with Kabbalist Dr. Michael Laitman and Oren Levi. Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2022/09/what-are-the-qualities-of-a-righteous-person-quora/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland 

Filed under: Q&A, Quora | Add Comment / Ask Question →

 

One Comment

  1. Dank!

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed