Tegenslagen overwinnen

963.6Vraag: Wat betekent: “Je moet in alles de manifestatie van de Schepper zien, behalve in: “Ga weg”? Maar is “ga weg” ook niet een manifestatie van de Schepper?

Antwoord: Ja, de Schepper zegt uitdrukkelijk dat je Hem in alles moet gehoorzamen, behalve in één opzicht: als Hij je zogenaamd voorstelt om weg te gaan.

Een mens heeft vaak het gevoel dat de Schepper blijkbaar niet met hem te maken wil hebben, hem niet vooruit wil helpen, hem niet wil aansporen, maar hem voortdurend teleurstellingen bezorgt. “Er is niets aan te doen, hoogstwaarschijnlijk geldt dit voor mij deze keer,” enzovoort.

Er zijn veel momenten waarop men teleurgesteld is en weg wil gaan. Dit moet je in geen geval doen. Ze worden met een bedoeling naar een mens gebracht. Het is goed dat ze bestaan, maar het is wel wenselijk dat ze niet langer dan een moment duren. Zoals het komt, verdwijnt het weer.

Vraag: Gaat dat niet buiten de zeggenschap van de mens om?

Antwoord: Als het komt, gaat het inderdaad buiten je zeggenschap om! Maar het moment daarna moet het al beoordeeld worden en het daaropvolgende moment moet er al een reactie volgen.

Vraag: Gebeuren dat soort dingen ook op uw niveau?

Antwoord: Op alle niveaus. Op mijn niveau is het gevoel van vallen veel sterker dan in het begin. Het verschil tussen de eigenschappen van geven, het binnentreden op het hoogste niveau en het vallen naar het laagste niveau is veel groter dan bij beginners.

Opmerking: Maar soms lijkt het erop dat als een mens voor het eerst een neergang meemaakt, hij “besmeurd” is. Na de eerste neergang verkeren mensen in zulke gevoelens.

Mijn antwoord: Ze hebben nog niet de vrijheid en het vermogen om zichzelf in beweging te brengen, om boven zichzelf uit te stijgen.

Als ik naar een les kom, voelen jullie niet in welke staat ik ben. Opgang, neergang, wat vage gevoelens, ervaringen. Jullie merken het niet, toch? Ik ben vrijwel altijd dezelfde naar jullie toe.

Ik heb betere en slechtere staten, maar het hangt in het algemeen af van hoe ik me voel, van de conditie van mijn keel, want ik praat veel, en dat is het dan. Maar eigenlijk ben ik innerlijk in totaal verschillende werelden: in de hoogste of in de laagste wereld. Maar ik ben dezelfde naar mijn studenten toe. Zij kunnen mijn innerlijke staat niet waarnemen.

Zoals een baby de staat van de moeder niet begrijpt: misschien voelt ze zich niet goed, is ze ergens door uit haar doen, is ze boos op iemand, of omgekeerd, is ze vrolijk. Ze toont altijd maximale aandacht, betrokkenheid en verantwoordelijkheid naar hem.

Vraag: Zorgt de verbinding met de groep ervoor dat we sneller door deze staten heen kunnen gaan?

Antwoord: Jazeker. Maar de verbinding met de groep moet dan wat anders zijn, intenser en geconcentreerder.

Blog in het Engels:  https://laitman.com/2022/08/overcome-disappointments/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Confessions of the Kabbalist” 2/23/13

Related Material:

Most Important Is An Abundance of Patience

Only Heroes Will Enter The King’s Palace

Patience Is Key

Filed under: Q&A, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed