De groep staat garant voor veiligheid

528.03Vraag: Er ontstaan heel vaak onenigheden tussen verschillende vrienden in de groep, soms zelfs van zuiver fysieke aard. Kunnen we ervoor zorgen dat zoiets niet gebeurt?

Antwoord: Nee, op geen enkele manier! De onenigheden moeten toenemen. Een mens zal de kracht krijgen om ze te overwinnen als hij een sterke Ten heeft die hem vasthoudt en voor zijn veiligheid zorgt, zoals bergbeklimmers voor elkaars veiligheid zorgen. Maar hoe dan ook, een mens zal altijd in een egoïstische afgrond vallen.

Als de groep niet uit elkaar valt en volhoudt, zal dit hem eruit trekken, het zal helpen en hij zal zich weer vastbijten in het doel en zichzelf er bovenuit trekken. De Ten helpt, maar kan niet het werk in zijn plaats doen. De Ten geeft het belang van het doel aan en gooit het einde van het touw naar hem toe: “Wees sterk alsjeblieft”, en dan moet hij zich op eigen kracht omhoog trekken.

Maar het is wel zo dat alles in jouw handen ligt, je hoeft alleen maar de klimhaak vast te maken! Maar de vriend wil zich niet aan de anderen vastmaken, want: “Ze zullen me meeslepen, en dan kan ik me niet meer losmaken.” Hij kan het niet.
“Hier, maak de klimhaak vast”, maar nee! En dan gaat hij weg, hij maakt een ommezwaai, alleen. Dan volgt er een speciaal traject waarlangs een mens zich van de groep verwijdert: via een kromme lijn, geleidelijk, niet abrupt.

Hij gaat zich interesseren voor andere dingen om vervulling te vinden, voor geld, roem, macht, kennis, hij staat onder een andere, sterkere invloed. Meestal Is dat het probleem.

De crisis die zich rondom ons ontwikkelt, biedt echter veel hulp. Mensen kunnen nergens meer heen, ze gaan begrijpen dat we het over serieuze zaken hebben, dat we nuchtere, normale, rationele mensen zijn, dat we de natuur inderdaad kennen, zowel de mens als de wereld om ons heen, en dat we geen mystici zijn, maar integendeel, realisten. En ze zien in dat zij de mystici zijn.

Tenslotte zullen ze zien: “Hoezeer wij hen ook verachten, haten en bereid zijn hen kapot te maken en te vermalen, ze blijken toch gelijk te hebben.” En ze zullen wel moeten instemmen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2022/08/the-group-is-the-guarantor-of-safety/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “I Got a Call. Forecast for Next Year” 2/20/13

Related Material:

Rising Above Obstacles

Do Not Wait! Act!

Advancing Friends To The Goal

Filed under: Group Work, Spiritual Work, The Tens | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed