Wat is de essentie van spiritualiteit? Hoe wordt het leven er beter en anders door? (Quora)

Dr. Michael LaitmanMichael Laitman op Quora: Wat is de essentie van spiritualiteit? Hoe wordt het leven er beter en anders door? 

Onze aangeboren menselijke natuur is een verlangen om alleen voor ons eigen voordeel te ontvangen. Er staat geschreven: “De neiging van het hart van de mens is kwaad vanaf zijn jeugd” (Genesis 8:21). Van nature willen wij dingen vastgrijpen, stelen en doden, allemaal in ons eigen voordeel, en als wij zulke extreme vormen van onze natuur niet ontdekken, zijn in ieder geval onze gedachten toch altijd op ons eigen voordeel gericht.

De vraag is dan in welke mate wij deze aard kunnen veranderen.

Volgens de Wijsheid van Kabbalah leren we dat we alleen door speciale oefeningen onszelf kunnen veranderen. Hoe werkt dit? Als wij deel van een groep uitmaken, adviezen implementeren en ons houden aan de voorwaarden die Kabbalisten ons met betrekking tot die groep geven, veranderen wij geleidelijk – in de loop van een langere periode – met kleine, nauwgezette stapjes.

De essentie van deze transformatie is dat we geven gaan waarderen, namelijk de andere kant van onze aangeboren, ontvangende kant.

De natuur bestaat uit twee krachten: ontvangen en geven. We zijn geboren en opgegroeid in de aard van ontvangen. Deze aard functioneert als een motor die constant in beweging is door uit allerlei opties te berekenen wat op elk moment het gunstigste voor onszelf is. Daardoor verlangen we voortdurend het beste voor onszelf, we willen ons in de richting van genot bewegen en ons verwijderen van pijn.

De keerzijde van onze natuur is geven. We hebben geen idee wat geven is. We weten hoe we moeten geven om te ontvangen, en dus wordt geven vanuit onze huidige natuur altijd gedaan vanuit de berekening dat we meer willen ontvangen dan wat we geven. Dat is niet het geven dat tegengesteld is aan onze natuur.

Het geven dat tegengesteld is aan onze natuur betekent geven zonder iets terug te willen hebben, net zoals wij nu willen ontvangen zonder iets terug te geven.

Als wij dit vermogen aan onszelf zouden toevoegen, zouden we in staat zijn om de werkelijkheid te zien zoals zij echt is. Dan zouden we de werkelijkheid kunnen zien als krachten van geven die tussen ons aanwezig zijn en van de ene mens naar de andere overgaan, in verschillende richtingen tegelijk – zij vullen de ruimte tussen ons als een oceaan van Licht. Met andere woorden, wij zouden een heldere waarneming en gewaarwording bereiken van de eeuwige, volmaakte spirituele werkelijkheid.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2022/05/what-is-the-real-essence-of-spirituality-how-does-it-change-ones-life-in-the-best-possible-way-quora/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Based on the video “What Is the Essence of Spiritual Transformation?” with Kabbalist Dr. Michael Laitman and Oren Levi. Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.

Filed under: Q&A, Quora | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed