Hoe moet een leider zijn?

631.1Vraag: Wat voor invloed heeft het gevoel van een lichte superioriteit over anderen op onze psyche? Stel dat iemand plotseling macht krijgt op de een of andere afdeling op zijn werk, ik heb het niet over staatsmacht over miljoenen mensen. Wat gebeurt er dan in de psyche van zo iemand?

Antwoord: Een mens moet een zodanige opvoeding krijgen, dat hij zich niet hoger, maar lager dan anderen voelt, zodat hij zijn best doet om zich aan anderen op te trekken. Hij moet voelen dat hij iets mist om zoals de anderen te zijn.

In zo’n situatie heeft hij de mogelijkheid om te groeien. Immers, als hij voelt dat hij wat mist, heeft hij de mogelijkheid om te groeien en leiding te geven. Als hij het gevoel dat hij iets mist verliest, verliest hij ook de mogelijkheid om leiding te geven, om zich op een goede manier te positioneren in deze wereld.

Een leider moet anderen hoger achten dan zichzelf.

Vraag: Maar hij is toch een leider. Hij kijkt naar andere mensen en ziet dat hij slimmer en sterker is.

Antwoord: Daarin is hij juist een leider, dat hij anderen op een hoger niveau ziet dan zichzelf en dat hij begrijpt dat hij nog moet groeien ter wille van anderen en allerlei methoden op het gebied van zelfverbetering moet zoeken. Door zichzelf te bestuderen en de mogelijkheden die hij heeft om boven zichzelf uit te stijgen, begrijpt hij wat hij anderen kan leren.

Vanuit deze situatie kan een mens anderen leiding gaan geven. Mijn gevoel dat ik lager ben dan anderen is juist een verheven gevoel: “Ik sta hierin boven anderen, ik ben hierin beter dan anderen, ik ben bijzonder omdat ik mij lager voel dan anderen.”

Blog in het Engels: https://laitman.com/2022/04/what-should-a-leader-be-like/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

From KabTV’s “Spiritual States” 3/22/22

Related Material:

Who Can Become A Leader Today?

Leadership In The New Era

Leaders Of The New Century

Filed under: Crisis, Globalization | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed