De enige vernietiger in de wereld (Times of Israel)

Michael Laitman in Times of Israel: De enige vernietiger in de wereld

Het is nu ruim drie weken geleden dat de oorlog in Oekraïne begon en er is nog steeds geen wapenstilstand in zicht. Reuters schat in dat er meer dan 15.000 mensen zijn omgekomen en dat er meer dan drie miljoen mensen ontheemd zijn geraakt. Het einde is nog niet in zicht. Het wordt met de dag duidelijker dat er maar één reden voor de oorlog is en dat er één doel met het doden en vernietigen wordt nagestreefd: de macht van het ego.

In zijn klassieke essay uit het begin van de jaren dertig “Vrede in de wereld” schreef de grote denker en kabbalist Baal HaSulam dat de mens overheerst wordt door een gevoel van uniciteit, het gevoel dat ik de enige ben die in de wereld besta. Een paar jaar nadat hij dit artikel geschreven had, maakte de hele wereld de verwoestende gevolgen van deze perceptie mee.

Sindsdien zijn mensen niet minder egocentrisch geworden, maar juist veel egocentrischer. In 2009 verwierven de psychologen Jean M. Twenge en Keith Campbell bekendheid met hun inzichtelijke boek The Narcissism Epidemic: Living in the Age of Entitlement. Daarin betreuren ze niet alleen “de meedogenloze toename van het narcisme in onze cultuur”, maar ze benadrukken eveneens dat “de toename van het narcisme steeds sneller gaat.”

Het huidige conflict in Oekraïne toont aan dat het menselijk egoïsme inderdaad een niveau heeft bereikt waarop de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog niet langer een afschrikmiddel zijn. Nogmaals, het ego zal voor niets terugschrikken om macht en controle te krijgen. Het ego, zoals Baal HaSulam het beschrijft, “vindt dat iedereen in de wereld zelfbestuur moet hebben ten behoeve van zijn eigen voordeel.”

We kunnen het ego niet ontwortelen, het is onze werkwijze. Toch hoeven we dat zo niet te doen. In plaats daarvan moeten we het ego ombuigen naar constructieve doelen in plaats van destructieve doelen. Aangezien wij een innerlijk gevoel van uniciteit bezitten, moeten we mensen het gevoel geven dat ze uniek zijn vanwege hun bijdrage aan de samenleving en niet vanwege hun macht en controle.

Met behulp van de publieke opinie kunnen we onszelf “manipuleren” om ten gunste van de samenleving te handelen in plaats van ertegen. Op deze manier kunnen we gemeenschappen creëren waarin mensen zich aangemoedigd, veilig en geliefd voelen, juist omdat zij met hun vaardigheden en inspanningen bijdragen aan het algemeen welzijn.

De zinloze vernietiging waar wij nu getuige van zijn, is het product van onze natuur. We zouden het kunnen voorkomen als we zouden erkennen hoe onze natuur is en er op de juiste manier mee om zouden gaan. Omdat we geen controle over ons ego krijgen, beheerst het ego ons. Er is geen compromis mogelijk: ofwel wij, als samenleving, besturen en sturen ieders gevoel van uniciteit naar constructieve doelen, of ons gevoel van uniciteit, alias narcisme, zal ons leiden waarheen het maar wil. Als we kiezen voor passiviteit zal het laatste gebeuren en zullen we onszelf en de wereld waarin we leven vernietigen. Dit is absoluut zeker.

De ogen van de wijze zijn in zijn hoofd,” schreef koning Salomo (Prediker 2:14), hij ziet de toekomst. Als we wijs zijn, zullen we werken aan een goede toekomst voor onszelf en voor onze kinderen. Als we dat niet zijn, vernietigen we onze toekomst door onze eigen daden.

Artikel in het Engels: https://laitman.com/2022/03/the-only-destroyer-in-the-world-times-of-israel/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Filed under: Crisis, New Publications | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed