Valentijnsdag is een goede zaak, maar liefde bestaat uit meer dan cadeaus (Medium)

Medium heeft mijn nieuwe artikel gepubliceerd: Valentijnsdag is een goede zaak, maar liefde bestaat uit meer dan cadeaus

Valentijnsdag is een heel lucratieve dag voor mensen die cadeaus verkopen, bloemisten en … dierenwinkels. Amerikanen geven bijna $21 miljard uit aan cadeaus voor Valentijnsdag. Ze geven bijna $900 miljoen uit aan cadeaus voor hun huisdieren, $1,8 miljard aan snoep en $5 miljard aan juwelen. Ze kopen niet minder dan 250 miljoen bloemen en planten, met op de eerste plaats rozen (vooral rode). Het is heel fijn om een cadeau te krijgen en het voelt ook heel goed om een cadeau te geven, dus ik ben daar helemaal voor, maar een cadeau geven is niet hetzelfde als van iemand houden. De liefde van een moeder voor haar kind is natuurlijk, daarnaast vraagt liefde tussen mensen echter tijd, inspanning en wederzijdse concessies. Liefde wordt in de loop van de tijd opgebouwd en eveneens door moeilijkheden te overwinnen.

Als mensen elkaar ontmoeten en “verliefd” worden, is dat geen liefde. Noem het een tijdelijke fascinatie, een bevlieging of aantrekkingskracht, maar het is geen liefde. We moeten geen verband leggen tussen hormonen en liefde, want dan gaat het niet over een verbinding met elkaar.

Liefde betekent dat je goed wilt doen, wilt helpen, de geliefde gelukkig wilt maken. Die speciale persoon weet het misschien of weet het niet, maar waar het mij om gaat is niet wat ik ervoor terugkrijg, maar dat ik de geliefde gelukkig heb gemaakt, dat ik iets goeds heb gedaan voor mijn geliefde.

In ware liefde bestaat er geen “omdat”. Mijn liefde is niet afhankelijk van een beloning of iets in ruil ervoor. Als ik dat zou doen, gaat het niet over liefde maar over berekening. Zelfs als ik mijn bedoeling niet kenbaar maak aan de ander, maar diep vanbinnen mijn liefde afhankelijk maak van het voldoen aan bepaalde eisen is het al onecht, het is geen ware liefde.

Het lijkt misschien alsof zo’n onbaatzuchtige liefde betekent dat ik mij ontzeg wat ik voor mezelf nodig heb, maar we hebben geen idee wat voor waardevols wij onszelf ontzeggen als wij niet op deze manier liefhebben, namelijk zonder er voorwaarden aan te verbinden. Als wij een ander kunnen liefhebben zoals een moeder haar kind liefheeft, dan gaat het over ware liefde.

Het lijkt misschien onmogelijk, maar dat is het zeker niet. We kunnen het bereiken als we werkelijk willen, maar zoals ik al zei, er is veel werk voor nodig.

Ons belangrijkste werk zou zich dan moeten concentreren op het opbouwen van een ondersteunende sociale omgeving. Als we ons omringen met mensen die relaties van ware liefde willen ontwikkelen, zullen we alle energie krijgen die nodig is om onszelf te transformeren.

Hoe meer mensen het verschil begrijpen tussen liefde en aantrekkingskracht en voelen dat zo’n doel de inspanning waard is, hoe gemakkelijker het voor hen zal zijn om dit te bereiken. En hoe meer mensen het bereiken, hoe beter het zal zijn voor de rest van de maatschappij en de wereld.

Een mooie Valentijnsdag en mogen we allemaal de ware liefde ervaren.

Artikel in het Engels: https://laitman.com/2022/02/valentines-day-is-great-business-but-love-takes-more-than-gifts-medium/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Filed under: New Publications | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed