Het dilemma van niet-Joden die Joodse personages spelen (Linkedin)

Mijn nieuwe artikel op Linkedin: Het dilemma van niet-Joden die Joodse personages spelen

Het is zeer de vraag of Golda Meir zich had kunnen voorstellen dat veertig jaar na haar dood Joden in Hollywood een storm zouden veroorzaken over de actrice die haar personage zou gaan spelen in de aanstaande biopic “Golda”.

Golda’s plaats in de productie wordt ingenomen door de niet-Joodse Britse actrice Helen Mirren. Deze casting heeft tot een protest geleid van Joodse acteurs in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk tegen het spelen van Joodse personages in films en series door niet-Joden. Net zoals Afrikaanse of Aziatische acteurs erop staan om Afrikaanse of Aziatische rollen op het scherm te vertolken, is het volgens Joodse acteurs zo dat alleen een Joodse acteur Joodse karakters kan belichamen en hun volk kan vertegenwoordigen.

Ik ben het daar volledig en ondubbelzinnig mee eens. Niet alleen omdat Golda Meir een Joodse zionistische figuur is en de eerste minister was die Israël leidde in de gespannen dagen van de Jom Kippoer-oorlog, maar ook omdat de Joodse geest absoluut niet kan worden weergegeven door niet-Joden. Zelfs als het om Albert Einstein zou gaan, die ver van de zionistische idealen in Amerika woonde en helemaal opging in de wereld van de wetenschap, zou een niet-Joodse acteur deze spirit niet kunnen uitdrukken.

In de filmwereld zijn er veel voorbeelden van niet-Joden die de rol van een Jood hebben gespeeld, maar veel belangrijker dan de complexe gezichtsuitdrukkingen, de lichaamstaal en de kenmerkende manier van spreken, is het de innerlijke spirit die we niet kunnen beschrijven.

Als we een vergelijkende test zouden afnemen, denk ik dat zowel Joden als niet-Joden het erover eens zouden zijn dat het onmogelijk is om een Jood te spelen als je geen Jood bent. Hoe komt dat? Dat komt door de collectieve ervaringen die dit volk door de eeuwen heen heeft meegemaakt, ze klinken door in de vezels van hun wezen. Joden zijn een volk dat aan de voet van de berg Sinaï de taak op zich nam om op het toneel van de mensheid een “licht voor de naties” te zijn, een symbool en een model van sociale eenheid. Dit is een spirituele boodschap en een opdracht die niet is verdwenen, het is in hen gegrift en wordt van generatie op generatie doorgegeven. Of we het nu leuk vinden of niet, de Joodse spirit is in elke Jood aanwezig en levend, ongeacht het land waarin Joden wonen.

Ik heb Joden gezien van China tot Zuid-Amerika, van Europa tot het Verre Oosten, en hoewel de verschillende plaatselijke culturen hun levensstijl hebben beïnvloed, zij blijven Joden. Ze hebben een essentiële innerlijke kwaliteit die het hen niet toestaat aan hun Joods-zijn te ontsnappen, zozeer zelfs dat het te voelen is dat zij Joden zijn. Dit levende erfgoed kan niet nagebootst worden of met authenticiteit gesimuleerd worden door iemand die deze aangeboren eigenschap niet heeft. Daarom kan een niet-Joodse acteur of actrice geen Jood spelen.

Kortom, niet-Joodse acteurs kunnen groot zijn en lof oogsten door Joden te spelen op het toneel, maar in de praktijk zal de diepe, wezenlijke spirituele oorsprong die in de Joodse psyche is geworteld en verbonden is met de oorsprong van de schepping, dan het hart van de toeschouwer niet kunnen raken.

Artikel in het Engels: https://laitman.com/2022/02/the-dilemma-of-non-jews-playing-jewish-characters-linkedin/

Voor meer informatie: https://www.facebook.com/KabbalahInfoHolland

Filed under: New Publications | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht:

Volgend bericht: