ADAM is de collectieve ziel

Er zijn niet meer dan twee parameters voor mensen, dingen en elk verschijnsel dat wij in de wereld waarnemen: de Schepper, de Kracht van geven, en de schepping, de collectieve ziel. De mensheid is een schepping die zich als één geheel ontwikkelt.

Daarom verdelen we alles wat bestaat in twee delen. Het ene deel is een Kracht die wij de Schepper noemen, die Kracht houdt alles in stand. Het tweede deel is dat wat Hij geschapen heeft, wat zich ontwikkelt en naar het doel van de schepping leidt.

De Schepper is de Kracht van geven, de Kracht van liefde, van een positieve uitstroming. De schepping is het verlangen om genot te ontvangen, waardering en vervulling. Het contact daartussen zorgt voor het ontstaan van alle vormen van de bestaande schepping.

De mensheid ontwikkelt zich als een geheel. Zij bestaat binnen een enorm groot controlesysteem dat door de Schepper in gang is gezet. Hij is daarin aanwezig als een aandrijvende, ontwikkelende, controlerende Kracht. Door middel van dit systeem bestuurt de Schepper alles wat Hij geschapen heeft: de minerale, vegetatieve en animale natuur en de mens, met het doel om dit alles naar een verenigde staat te brengen: totale verbinding met elkaar en met Hem.

Deze schepping, waar alles deel van is, waarin absoluut alles in aanwezig is, wordt het verlangen om te ontvangen genoemd, ofwel: de ziel. De ziel – de verenigde schepping – moet tot een volledige verbinding komen, tot een volledige samensmelting, eenwording, versmelting met de Schepper, gelijkvormig aan Zijn eigenschappen. Hiernaar zijn we onderweg.

Ons pad bestaat eruit dat we allereerst het kwaad van onze aard erkennen – deze is tegengesteld aan de Schepper – dat we dit vervolgens willen veranderen, de zogenaamde periode van correctie ingaan, en dat wij door onszelf geleidelijk te corrigeren, een beeltenis creëren van gelijkvormigheid aan de Schepper en Hem in die mate kunnen bevatten.

Zodra wij gelijkvormig aan de Schepper gaan worden en dat ontwikkelen, worden wij “een ziel” genoemd, want ons verlangen dat gericht is op geven en liefde binnen de gelijkvormigheid aan de Schepper, wordt een ziel genoemd.

Daarnaast wordt de verenigde ziel ook “Adam” genoemd, afkomstig van “gelijkvormig aan de Schepper”. Alle individuele zielen van de minerale, vegetatieve, animale natuur en de mens, moeten zich met elkaar verenigen in het gecorrigeerde communicatiesysteem, boven afwijzing en egoïstische afscheiding uit. 

Dan zal dit alles in deze samengevoegde vorm, Adam genoemd worden, de collectieve ziel. Deze ziel is vol van de Schepper en volkomen gelijk aan Hem.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/11/adam-is-a-collective-soul/

https://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From Kab TV’s “Conversation about The Book of Zohar

Related Material:

Was There Really Adam HaRishon?

Return To The Likeness Of An Adam

Who Are You, Adam?

Filed under: Adam-The Common Soul, Spiritual Work, Zohar | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed