Vallen om te kunnen stijgen

Om te kunnen stijgen zijn er in spiritualiteit twee staten nodig: opgangen en neergangen. Het belangrijkste is dat wij ons niet in een onbewuste staat bevinden of nog erger, in een zuiver lichamelijke, dierlijke staat. De levenloze, vegetatieve en animale niveaus behoren tot onze egoïstische wereld, het sprekende niveau wordt bepaald door onze houding naar de Schepper.

Daarom is het zo belangrijk om ofwel in een staat van opgang of in een staat van neergang te zijn. De neergang is ook belangrijk, want zonder dat is het onmogelijk om de opgangen te waarderen en is het niet mogelijk om nieuwe kelim (vaten) te ontvangen voor de volgende opgang. Daarom zijn beide staten – licht en duisternis – juist, legitiem en brengen ze ons vooruit.

Het is raadzaam om zo spoedig mogelijk door de tussenliggende, grauwe staten – noch het een, noch het ander – heen te gaan en te proberen om weer in de staat van opgang te komen. Als er geen opgang aanwezig is, wees dan in de staat van neergang om jezelf voor te bereiden voor de opgang. Alles moet nieuw zijn in onze ogen, iedere dag. De nacht is noodzakelijk om dichterbij de volgende dag te komen.

Als wij beide staten waarderen, zal “de duisternis schijnen als licht”, we zullen voelen dat de duisternis naar ons toekomt van de achterzijde van dezelfde Schepper en we zullen zowel de ups als downs aan Hem toeschrijven.

Er staat geschreven: ”mijn geliefde is als een gazelle.” Ogenschijnlijk rent de Schepper van ons weg, Hij wendt echter Zijn hoofd en gezicht naar ons toe zodat wij sterk naar Hem zullen verlangen en we Hem zullen achtervolgen. Daarom meten we beide staten: ofwel een staat van dichterbij de Schepper komen of een staat van afgescheiden zijn van Hem. 

We worden het punt waarop de neergang voor ons begint en we onze houding naar spiritualiteit, de groep en de Schepper veranderen, niet gewaar. Feitelijk is onze neergang een opgang naar het volgende niveau, alleen in omgekeerde vorm. “Men wordt verhoogd in heiligheid, nooit verlaagd.” Daarom noemen we de val een opgang van de linker lijn. Het is een toevoeging van kelim die wij eerder niet hadden, ze zijn echter gebroken en daarom voelen we daarin meer duisternis dan ooit tevoren.

We klagen omdat er geen sprake is van werken als het tot zulke onaangename staten leidt. Is dit werkelijk de beloning voor ons werk? Maar wat kunnen we doen als we nieuwe kelim nodig hebben om de Schepper te bereiken? Dit is de weg van onze ontwikkeling: linker lijn, rechter lijn, en dan weer links en rechts.

Niemand is graag in de linker lijn. Maar als we deel uitmaken van een groep, worden we er heel snel aan herinnerd dat de linker lijn moet groeien, zodat we – als we deze corrigeren – de Schepper zullen onthullen en dichter bij Hem zullen komen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/07/falling-for-the-sake-of-rising/ http://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 7/2/21, “Raising Ourselves”

Filed under: Daily Kabbalah Lesson, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed