Het unieke van de ontwikkeling van de mens (Linkedin)

Mijn nieuwe artikel op Linkedin:  Het unieke van de ontwikkeling van de mens

 

Fysiek lijken mensen heel veel op andere apensoorten. In feite kunnen we veel minder dan andere soorten: we zijn veel zwakker, bewegen ons langzamer, we zijn vatbaarder voor ziekten en we kunnen niet in bomen klimmen. Hoe komt het dan dat wij de “meesters van de aarde” zijn geworden? Het antwoord ligt niet in onze capaciteiten, maar in een uniek verlangen dat alleen mensen hebben: het verlangen om verder te komen dan deze wereld, het verlangen naar het spirituele!

Het verlangen naar het spirituele brengt ons tot vragen stellen waardoor onze hersenen zich ontwikkelen, en dat maakt ons dan weer slimmer dan alle andere soorten die over hun situatie en omstandigheden geen vragen stellen. Maar wij vragen niet alleen hoe wij ons leven aangenamer of gemakkelijker kunnen maken, wij vragen ook, en dat is het belangrijkste, waar het leven voor dient. Alles wat wij hebben ontwikkeld, van kunst tot technologie, industrie, wetenschap, religie en filosofie, alles wat ons tot mens maakt, heeft te maken met de zoektocht naar het doel van het leven. Deze zoektocht heeft ons ontwikkeld naar het punt waarop wij de meesters van de aarde zijn geworden.

Maar toch, hoewel de zoektocht naar de zin van het leven ons veel verder in ontwikkeling heeft gebracht dan enig ander dier, dit zoeken heeft ons ook diep gefrustreerd achtergelaten. De onverklaarbare razernij die de wereld dezer dagen meemaakt, vindt plaats door dit diepe verlangen om het antwoord te vinden op de kwellende vraag naar de zin van het leven. In onze verwoede zoektocht ernaar, wat vaak een onbewuste drang is, rennen we in razernij alle richtingen op en vernietigen we alles wat op ons pad komt.

Maar geleidelijk zullen we gaan beseffen dat we ons doel niet in onszelf kunnen vinden, maar tussen elkaar. Het doel van het leven is om ons op te tillen naar een niveau waarop we begrijpen hoe alles werkt en waarom, namelijk dat we de gedachte achter de schepping zelf gaan begrijpen. Om dit te bereiken hoeven we niet specifiek elk deel apart te bestuderen, maar wél hoe alle delen samenwerken om de werkelijkheid te creëren. Met andere woorden, als wij de verbindingen tussen ons begrijpen, zullen we en de werkelijkheid en onszelf begrijpen. Alleen dan zal de waanzin van de wereld tot bedaren komen.

Om onze onderlinge verbindingen te leren begrijpen, moeten we het netwerk reconstrueren dat de natuur heeft gecreëerd. Daarvoor hebben we elkaar. Als wij met elkaar dezelfde soort verbindingen bouwen die in de rest van de werkelijkheid bestaan, zullen we de rest van de werkelijkheid ook begrijpen. Als we de werkelijkheid begrijpen, zullen we beseffen dat deze gebaseerd is op evenwicht en harmonie. Elk deel neemt voor zichzelf alleen wat het nodig heeft, terwijl de rest van het doet helpt om het systeem in stand te houden. In de menselijke samenleving kan dit alleen gebeuren als mensen liefde voor elkaar ontwikkelen. In dat geval zullen zij voor zichzelf alleen nemen wat zij nodig hebben en wat nog belangrijker is, ze zullen met heel hun hart ten dienste van de samenleving hun werk doen.

Zoals familieleden rekening met elkaar houden en elkaar helpen omdat zij van elkaar houden, zo kan de hele mensheid dergelijke verbindingen bewust ontwikkelen en daardoor het hele bestaan gaan begrijpen, want alle delen van de werkelijkheid houden instinctief rekening met elkaar en helpen elkaar om in stand te blijven. Aangezien dat wat naar alle schepselen instinctief komt, met moeite en na veel nadenken naar ons komt, worden we geen geautomatiseerde wezens die op hun instinct afgaan, maar bewuste menselijke wezens, die zich bewust zijn van hun doel in het leven en weten hoe zij dit kunnen bereiken.

Artikel in het Engels: https://laitman.com/2021/07/the-uniqueness-of-human-development-linkedin/

http://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

Filed under: Meaning Of Life, New Publications | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Vorig bericht: