Wat is dat, op zoek gaan naar spiritualiteit? (Quora)

Michael Laitman op Quora: Wat is dat, op zoek gaan naar spiritualiteit?

Het begint ermee dat we meer of iets anders willen dan wat het alledaagse leven biedt. In de Wijsheid van Kabbalah wordt dit beschreven als het tevoorschijn komen van het verlangen naar spiritualiteit, het “punt in het hart” genaamd. Als dit verlangen waarneembaar wordt, voelen we de behoefte om antwoorden te krijgen op de vraag naar de zin van het leven.

Hoe komen we aan een dergelijk verlangen?

Het komt nadat het zich tijdens vele levens ontwikkeld heeft, levens waarin we eerst op dieren leken, met verlangens die alleen gingen over voedsel, gezin, seks en onderdak, daarna ontwikkelden wij ons verder met verlangens maar geld, eer, controle en kennis.

In de eerste fase van onze ontwikkeling hadden we alleen verlangens naar voedsel, gezin, seks en onderdak. Zulke verlangens hebben we nog steeds, ook als we volkomen geïsoleerd zijn van de maatschappij. De volgende fasen van onze ontwikkeling – verlangens naar geld, eer, controle en kennis – worden gekenmerkt door verlangens die voortkomen uit onze relatie tot de maatschappij.

Later komt het verlangen naar kennis. De wetenschappen bloeiden toen we wilden ontdekken waar alles vandaan komt en we onze oorsprong wilden ontdekken. Een dergelijk verlangen naar kennis gaat echter alleen maar over het framework van onze wereld. 

Alleen in de daaropvolgende fase van de ontwikkeling van ons verlangen krijgen we het verlangen naar kennis over onze ware bron en ons ware doel: de zin van het leven. Dan gaan we ons zorgen maken over vragen over onze oorsprong, onze toekomst en over wie en wat we werkelijk zijn.

Van nature zijn we egoïsten. Het gemeenschappelijke in al onze verlangens is dat zij egocentrisch zijn en vervuld willen worden. Ze zetten ons onder druk en ze oefenen letterlijk controle uit op alles wat we doen. Het ego in onze wereld beperkt ons als het gaat over het verlangen om vervuld te worden met kennis over iets dat hoger is dan wij.

De kern van onze verlangens is lijden. Onder de invloed van lijden bewegen we ons van het ene soort verlangen naar het andere. Als we ons in een evenwichtige staat bevinden, voelen we innerlijke vrede. Als zich een nieuw verlangen voordoet, hebben we het gevoel dat we iets missen en willen we iets nieuws meemaken of krijgen en dan gaan we proberen om te voldoen aan de eisen van ons verlangen … dit proces herhaalt zich door onze levens heen. Kortom, we zijn altijd op vervulling uit en willen geen pijn voelen.

Wij leven onze levens en proberen om onze ontelbare verlangens te vervullen. Na verscheidene levens komen we tot een staat waarin er nog één verlangen is overgebleven: het verlangen om de bron te bereiken, de zin van het leven.

Als dit laatste verlangen zich aandient, lijkt al het andere geen betekenis meer te hebben. Dan raken we gedeprimeerd, we voelen ons emotioneel en spiritueel leeg en het lijkt erop dat er niets meer is dat geluk kan brengen.

Het gevoel dat het leven zinloos is en niet het ware leven, is een uiting van een nieuw verlangen dat in onze tijd begint op te komen: het verlangen naar spiritualiteit. Het is een verlangen dat vraagt naar de wezenlijke betekenis van het leven en het doel ervan: “wat is de zin van het leven?” Zelfs als we het niet als zodanig verwoorden. Daardoor gaan we met behulp van verschillende leringen op zoek om een soort betekenis te vinden en antwoorden .

De Wijsheid van Kabbalah bestaat om nu juist dit verlangen te vervullen. Het is een empirische methode die leidt naar de ontdekking van de zin van het leven, het bereiken van de hogere werkelijkheid, deze Wijsheid staat open voor iedereen die zich hierin wil verdiepen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/06/what-does-it-mean-to-seek-spirituality-quora/

http://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.

Filed under: Q&A, Quora | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed