Een leven waarin het ware genieten ontbreekt

Vraag: Als wij spreken over de bewustwording van de kwade egoïstische aard van de mens, gaan we dan van het standpunt uit dat onze aard kwaad is? 

Kwaad is verbonden met een soort standaard. De standaard is de Schepper, de Hoge Kracht die de eigenschap van geven heeft. Wij zijn als schepsel tegengesteld aan deze Kracht, dan is onze aard dus kwaad vergeleken met de aard van de Schepper. Kunnen we dat zo zeggen?

Antwoord: Gewoonlijk benaderen we het niet op deze manier. In principe beschouwen we onze aard niet als kwaad of goed. Wat we zien is dat mensen van generatie op generatie hun tijd verspillen. Ze proberen zich te vullen met allerlei kleine pleziertjes, maar wij, noch onze kinderen of kleinkinderen, genieten echt van het leven.

Het leven is kort. Bovendien is het gebrekkig, brengt het geen geluk en is het leeg. Daarom heeft een leeg, kort leven geen enkele waarde.

Van generatie op generatie gaan we steeds meer voelen dat het leven geen geschenk is maar een tegenvaller, alsof er iets op ons drukt, een soort noodlot dat ervoor gezorgd heeft dat wij bestaan. Geen wonder dat er wel gezegd wordt dat degenen die niet geboren zijn gelukkiger zijn dan zij die geboren zijn.

Dit alles komt echter door het feit dat wij niet inzien hoe wij in de wereld zouden kunnen leven. Daardoor bestaan er allerlei theorieën die ons vertellen wat we met onszelf en met  ons leven zouden kunnen doen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/02/a-life-devoid-of-real-pleasure/

Facebook: https://www.facebook.com/KabbalahAcademyNederland

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From KabTV’s “Spiritual States” 5/13/19

Related Material:

What Is So Good About Our Life?

Why Doesn’t Anything Satisfy Me?

Where Can We Find The Patent For Eternal Pleasure?

Filed under: Egoism, Meaning Of Life | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed