Kan een mens als spiritueel beschouwd worden zonder dat hij religieus is? (Quora)

Michael Laitman op Quora: “Kan een mens als spiritueel beschouwd worden zonder dat hij religieus is?”

Jazeker. Spiritualiteit is uitsluitend op geven gericht, terwijl religies bestaan op fysiek niveau, namelijk gericht op ontvangen en daarbij behoren bepaalde intenties. Echter, mensen beoordelen op basis van hun handelen kan veel onduidelijkheid oproepen.

Spiritualiteit gaat nooit over een schepping die wordt verdeeld in verschillende tegengestelde, tegenstrijdige krachten, maar in plaats daarvan over één kracht van liefde en geven die zich achter alles bevindt.

Spirituele groei wordt bereikt door alles toe te schrijven aan één enkele Kracht die zich aan ons laat zien als goed en kwaad. Met andere woorden, de Hoge Kracht – die met ons in relatie staat door een houding van geven en liefde – voert een “gesprek” met ons door middel van de krachten van goed en kwaad om onze ontwikkeling te begeleiden naar de uiteindelijke ontdekking van één Kracht die achter alles staat. Tijdens dit proces hechten wij ons aan die spirituele Kracht, boven alles wat wij in onze fysieke realiteit waarnemen uit, en bestijgen wij de treden van de spirituele ladder.

Mensen die op het spirituele pad zijn, kunnen echter allerlei religieuze gebruiken – die het resultaat zijn van hun opvoeding, educatie, cultuur en de tradities van hun land – handhaven. Naar mijn mening is het positief om op deze manier met religie om te gaan.

Religie moet echter geen vervanging zijn voor spirituele groei, want de sublimiteit van het bereiken van de spirituele Kracht van geven en liefde, moet zich boven en voorbij al het overige bevinden. Religie op zich verstoort dit proces niet. Wat ons kan verhinderen om spiritualiteit te bereiken, is de verkeerde gedachte dat spiritualiteit door religie vervangen kan worden. Met andere woorden, diverse fysieke handelingen verrichten en bidden volgens voorgeschreven woorden op vaste tijden zal ons niet naar het verwerven van spiritualiteit leiden. We ontdekken spiritualiteit door de eigenschappen van de spirituele Kracht – liefde en geven – toe te passen op onze eigen eigenschappen en relaties, zoals geschreven staat in het gebod: “Heb je naaste lief als jezelf.”

Met andere woorden, intenties, gedachten en wensen zijn van het hoogste belang en onze handelingen volgen op de tweede plaats. Veel religieuze mensen voeren uit gewoonte bepaalde handelingen uit, ze zijn er vanaf hun kindertijd aan gewend om ze, zonder erover na te denken, uit te voeren, door dat te doen ontstaat er geen spirituele groei.

Spiritualiteit, dat wil zeggen de intentie om lief te hebben en te geven, wordt dus niet bereikt door religieuze handelingen, maar doordat wij ons op een positieve manier verbinden met anderen in een gemeenschappelijke intentie. Religieuze handelingen hoeven echter niet achterwege gelaten te worden. Ze zijn als een tak die de spirituele wortel symboliseert en men kan die culturele gewoonte handhaven. Zulke gewoonten verstoren spirituele vooruitgang niet, maar helpen evenmin. Ze helpen ons alleen om niet te vergeten dat er religieuze handelingen bestaan, daardoor bestaan ze nog steeds door de generaties heen.

Blog en video in het Engels: https://laitman.com/2021/01/is-it-possible-for-a-person-to-be-considered-spiritual-without-being-religious-quora/

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

Based on the Daily Kabbalah Lesson on 2011/11/20. Written/edited by students of Kabbalist Dr. Michael Laitman.

Photo by Thomas Kinto on Unsplash.

Filed under: Spirituality | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: