Geloof boven de rede en de ziel

Vraag: Wat is geloof boven de rede (verstand)?

Antwoord: Het concept geloof boven de rede verwijst naar het feit dat ik boven mijn natuur uitstijg en een staat binnentreed waarin ik in de Schepper ben, deze staat is tegengesteld aan de staat waarin ik mij nu bevind.

De Schepper is de eigenschap van geven, de eigenschap van de alomvattende verbinding, van alomvattende liefde. Aanvankelijk heb ik deze eigenschap niet, maar als ik dit enigszins in mijzelf kan creëren, het kan vormen en ontdekken, zal dat boven mijn huidige egoïstische aard aanwezig zijn en dat wordt geloof boven de rede genoemd.

De rede, het verstand, heeft betrekking op wat er in mijn aard plaatsvindt, in het ego, in mijn begrip en mijn gevoelens. Als ik daarboven uitstijg omdat ik op een tegengestelde manier wil leven, ben ik in de eigenschap die tegengesteld is aan de rede, in geloof boven de rede. Tegengesteld wil niet zeggen dat we het over een contrast hebben.

In het algemeen gesproken zijn er veel discrepanties in de simpele manier waarop wij het leven begrijpen, dat moeten we eerst achter ons laten en dan moeten we proberen te voelen, want geloof boven de rede is afkomstig van het gevoel dat er iets bestaat als de hoge wereld, iets wat je overstijgt, leven ten dienste van geven, en die staat wil je verwerven.

Als een dergelijke innerlijke beweging zich in de mens voordoet, gaat hij zich voorbereiden op de uittocht uit de slavernij van het ego. Dit heeft hij te danken aan het feit dat er al enige tijd, een lange tijd, een hoog omringend Licht aan hem werkt. Deze kracht is te hulp gekomen door het verlangen en de handelingen van de mens om zichzelf te veranderen, hoewel de innerlijke intentie egoïstisch is, maar het doel is altruïstisch.

Als een mens een dergelijke invloed ontvangt door zijn werk in de groep en de studie van de Wijsheid van Kabbalah, en hij als resultaat daarvan een extra kracht wil verkrijgen, een eigenschap die niet fysiek is, wordt deze geleidelijk in hem gecreëerd en ontwikkeld, zoals een embryo in de baarmoeder. Dan wordt deze eigenschap, geloof boven de rede, geboren en gaat deze een zelfstandig leven leiden, dit wordt een ziel genoemd.

In Kabbalistische termen: de mens hecht zich aan Bina en lijkt niet meer verbonden te zijn met Malchut. Daarom is geloof boven de rede de eigenschap van Bina die sterker is dan de eigenschap van Malchut, de eigenschap van geven die werkzaam is boven de eigenschap van ontvangen, het verlangen om te geven boven het verlangen om te ontvangen. 

De structuur van de alomvattende ziel is op dit principe gebaseerd, wij bestaan op basis van dit principe in de spirituele wereld. Wij moeten het in ons bouwen. Tot dan toe heeft niemand van ons een ziel, maar alleen een fysiek lichaam dat in de Wijsheid van Kabbalah niet eens genoemd wordt. Volgens de Wijsheid van Kabbalah verwijst het woord “lichaam” naar ons egoïstische verlangen om te ontvangen en te genieten wat in ons aanwezig is, maar op geen enkele manier met ons fysieke lichaam verbonden is.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2021/01/faith-above-reason-and-the-soul/

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah” 12/23/18

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed