Een gezonde groei van het ego

Vraag: Wat zijn de kenmerken van een gezonde groei van het ego, zowel op fysiek als op spiritueel gebied?

Antwoord: De gezonde groei van het ego vindt plaats als ik er bovenuit stijg en spirituele handelingen verricht. Door dat te doen, dwing ik mijn ego om naar mijn niveau toe te groeien.

Stel dat ik een bepaalde spirituele handeling verricht. Zodra ik naar dit niveau opstijg, stijgt mijn ego naar datzelfde niveau. Ik voel een groot verlangen om vooruit te komen, om de volgende spirituele handeling te verrichten, dan groei ik naar het volgende niveau en mijn ego groeit mee naar datzelfde niveau. Dit betekent dat mijn ego evenveel groeit als mijn groei in spiritualiteit.

Op deze manier volgen ze elkaar, zoals er geschreven staat: “Hij die groter is dan zijn vriend, zijn verlangen is groter.” Hieruit volgt dat als je groeit om een goede Kabbalist te worden, je een grote egoïst wordt.

Maar dan staat het ego onder de controle van de spirituele eigenschap die je hebt verworven, dit betekent dat je werkt vanuit de intentie om te geven, je duwt je geest omhoog, je spirituele staat, en deze pusht vervolgens je ego omhoog.

Ons spirituele niveau groeit dus steeds dankzij het ego, want alles wat de Schepper heeft geschapen, is in wezen het ego, al het overige is daarvan afgeleid.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/12/a-healthy-growth-of-the-ego/

Het volgende blog wordt zondag a.s. geplaatst.

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah” 11/11/18

Filed under: Egoism, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

 

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed