Een brandende kandelaar

Hoe brandt een kandelaar? Een kandelaar bestaat uit olie en een lont dat daarin geplaatst is, deze lont kan aan de bovenkant aangestoken worden. Hoe komt het dat de kandelaar brandt? De olie kan uit zichzelf geen licht geven, maar alleen dankzij de lont die zelf niet ontvlambaar is. Lont komt (in het Hebreeuws) van het woord “onvolkomen”, want de lont wijst het licht af.

Maar als de lont aan de ene kant met de olie verbonden is, kan je de lont aan de andere kant aansteken en zal de kandelaar licht geven.

Het blijkt dat juist de tekortkoming, de weerstand tegen het vuur, het vuur met de olie verbindt en er een kandelaar van maakt. De kandelaar bestaat uit drie delen. De olie zelf kan niet aangestoken worden en de lont is niet brandbaar. Maar als de lont de olie in zich opneemt, wordt deze brandbaar en verandert de lont in een bron van vuur.

Daarom is het zo dat hoe meer vragen, intenties en gedachten tegen spiritualiteit wij in onszelf ontdekken – die de belangrijkheid van ons spirituele werk verminderen – hoe dikker en sterker daardoor ons lont wordt. Als wij deze weerstand overwinnen, absorbeert de lont steeds meer olie. Dan komt er een licht van boven dat onze kandelaar aansteekt.

Op het moment dat de lont klaar is en voldoende olie heeft opgenomen dat er doorheen naar boven trekt, voelt de lont dat erboven vuur is en komt er licht. Het vuur komt er meteen naartoe en steekt de lont onmiddellijk aan, het probleem bevindt zich alleen in de lont, in ons verlangen om alle verlangens en gedachten die tegen spiritualiteit protesteren met spiritualiteit te verbinden, om daar bovenuit te verbinden. Zo is de kandelaar, de menorah, gemaakt.

Daarom kunnen wij niet werken zonder vijandige gedachten, zonder weerstand tegen spiritualiteit, zonder haat naar elkaar en de Schepper. We moeten dat alles meemaken, voelen en erkennen. Dit komt omdat de verbinding tussen het fysieke bestaan en spiritualiteit juist dan ontstaat als er weerstand tegen spiritualiteit is, als we dit overwinnen en ons, met dit alles, met de Schepper verbinden.

Juist dit is het koord waar we ons aan vast kunnen houden en hoe we deze wereld met de spirituele wereld kunnen verbinden, de verbindingsdraad tussen ons en de Schepper.

Wees niet bang voor vreemde gedachten, weerstand en problemen, want “penny na penny voegen zich samen tot een groot bedrag”, en als resultaat zullen we een krachtige verbinding ontdekken tussen de fysieke wereld en de spirituele wereld. Wij hebben deze beide werelden nodig, alles is zo door de Schepper gecreëerd.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/11/burning-candle/

From the 1st part of the Daily Kabbalah Lesson 11/23/20, “Work with Faith Above Reason”

Related Material:

The Next Moment Is Your Step Forward

Lighting Your Candle

Enter The System Of Bestowal

Filed under: Daily Kabbalah Lesson, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed