Hoe komen we uit de narigheid?

Vraag: Hoe voorkomen we dat we aan anderen ons lijden doorgeven? Moeten we het lijden verbergen?

Antwoord: Ik denk dat het raadzaam is om geen negatieve gevoelens aan mensen door te geven. Als je dat doet omdat het dan voor jou gemakkelijker voelt, is dat super egoïsme. Integendeel, wij moeten proberen om te acteren naar mensen toe en een “opgewekt gezicht” laten zien.

Vraag: Ondanks het feit dat je lijdt en je ellendig voelt?

Antwoord: Ja. Dan kom je er snel uit, want als je aan anderen je goede humeur laat zien, kom je zelf in een goed humeur.

Vraag: Is het zoiets dat je dan uit je lijden in een goede stemming terecht komt om dit aan anderen door te geven? Dit lijkt werkelijk op hoge acrobatiek. En als een Kabbalist lijdt?

Antwoord: Een Kabbalist die lijdt, lacht om zichzelf. Hij lacht werkelijk om zichzelf. Want er is totaal geen reden om te lijden!! Behalve door ons bekrompen egoïsme.

Dus als je erom lacht, kan je er weer snel uitkomen. Ik heb dat aan mijn leraar gezien. Dit is natuurlijk een uitstekend voorbeeld van de manier waarop een mens boven het lijden kan uitstijgen.

Vraag: Maar wordt het lijden op zo’n moment gevoeld?

Antwoord: Natuurlijk. Dat kan hij niet wegnemen. Hij kan alleen proberen om er bovenuit stijgen. In principe is het in Kabbalah zo, dat het verboden is om het lijden te vernietigen, uit te roeien, of de bron ervan uit te wissen, maar het is noodzakelijk om er bovenuit te stijgen.

Vraag: Dus er is zowel het lijden als het feit dat ik er bovenuit stijg?

Antwoord: Ja. Dan ga je, in het verschil daartussen, de grootheid van de Schepper voelen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/09/how-to-get-out-of-misery

From KabTV’s “News with Michael Laitman” 5/18/20

Related Material:

Loving The Tough Father

Unnecessary Sufferings

How Can We Fight Heaviness?

Filed under: Children, Education, News, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

One Comment

  1. Er zit wel een waarheid in maar mij lijkt het wel grappig/moeilijk om met een lachend gezicht te vertellen aan je partner dat je naar het ziekenhuis gaat of wat dan ook. Weet even niet hoe je dat dan moet aankleden.

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: