De ladder van spirituele opgang

Er is een ladder van spirituele opgang, helemaal aan de top is het Licht. Het eerste niveau daalt neer vanuit dit Licht en wordt in twee delen verdeeld: hoger en lager: 1a, 1b. Het tweede niveau is: 2a, 2b. Het derde is: 3a, 3b, etc.

Het Licht gaat het eerste niveau alleen binnen als dat niveau het wil, maar het kan het Licht niet ontvangen, want als het alleen voor zichzelf wil ontvangen, zal het Licht daar niet binnenkomen. Het kan het Licht dus alleen ontvangen in de mate waarin het gevend is aan het Licht. Dit betekent dat er een verlangen is van het Licht én een verlangen van het schepsel.

Hoe kan ik de staat bereiken waarin ik gevend wil zijn, wil weten waarvoor ik leef en wat ik aan de Schepper kan geven?

Om dat te weten, moet ik het lagere niveau voelen. Als ik me tot dat lagere niveau wend, zal ik van daaruit een verlangen krijgen om mij met het Licht te verbinden en zal ik dat verlangen omhoog brengen.

Als ik dit onbekende verlangen omhoog breng – wat betekent dat het niet over mijn eigen verlangen gaat – laat dat zien dat ik het Licht niet voor mijzelf, op een egoïstische manier, wil ontvangen, maar alleen om het aan anderen door te geven. In een dergelijke situatie ben ik niet degene die ontvangt.

We zijn in feite in een speciale spiraal met elkaar verbonden, waarin iedereen aanwezig is om iets aan anderen door te geven en zo stroomt het Licht door ons heen, vult het iedereen, en is niemand een hindernis waardoor het Licht belemmerd wordt. Dus de verbinding tussen ons is de eerste vereiste voor het stromen van het hoge Licht in ons, totdat wij de staat van volmaakte eeuwigheid bereiken en wij geheel gevuld worden.

Op deze wijze moeten wij daadwerkelijk met elkaar verbonden zijn, en om dat te kunnen doen, is er het gebod “Heb je naaste lief als jezelf”, want als wij dat doen, bereiken wij de staat van oneindig gevuld worden door het hoge Licht, namelijk door de Schepper, en zo maken wij het voor Hem mogelijk om in ons te leven.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/08/the-ladder-of-spiritual-ascent/

Het volgende blog verschijnt zondag a.s.

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah” 9/16/18

Filed under: Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed

Volgend bericht: