Kabbalistische terminologie: “Het breken van de Kelim (vaten)”

Vraag: Wat betekent het breken van de Kelim?

Antwoord: Het breken van de Kelim betekent dat één enkel verlangen is gebroken, met als resultaat een veelheid aan individuele verlangens.

Vraag: Hebben we daar in onze wereld een voorbeeld van?

Antwoord: Dat betwijfel ik, want zelfs in onze wereld zijn verlangens niet zo zichtbaar. Ik kan je een technisch voorbeeld geven. Laten we zeggen dat de motor van mijn auto het jarenlang goed gedaan heeft. Maar plotseling gebeurt er iets mee en valt hij in allerlei stukken uit elkaar, die moeten weer vastgemaakt worden, op elkaar afgestemd worden en met elkaar verbonden worden.

Vraag: Kabbalisten maken op een heel interessante manier gebruik van taal. We kunnen zeggen “Het breken van de Kelim” en je kan ook zeggen “De zonde van Adam”. Zijn dat twee verschillende talen?

Antwoord: Ja. “De zonde van Adam” is zintuiglijke taal en “Het breken van de Kelim” is Kabbalistische taal. De taal van mechanische eigenschappen.

Opmerking: De Kabbalistische taal is in zoverre goed dat wij er geen associaties bij krijgen, terwijl het woord “zonde” verbonden is met wat wij in het algemeen onder zonde verstaan, hoewel het in principe niets met elkaar te maken heeft.

Mijn reactie: Ja, dat is waar. Maar als je je grondig in de wetenschap van Kabbalah verdiept en begrijpt hoe elke situatie door die wetenschap wordt gedefinieerd, maakt het niet uit hoe wij dingen benoemen.

Vraag: Waarom hebben Kabbalisten uit het verleden een dergelijke uitleg niet gegeven? Alleen de meest recente Kabbalisten, Baal HaSulam en Rabash, zijn Kabbalistische termen uit gaan leggen.

Antwoord: Voorgaande generaties waren eenvoudiger. Zij werden niet zo gauw in de war gebracht en waren niet zo egoïstisch. Ze leefden ook niet in zo’n complexe wereld als wij. Door dit alles was alles duidelijk voor hen.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/05/kabbalistic-terminology-shattering-of-the-kelim/

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah,” 6/17/19

Filed under: Language of Branches | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed