Kabbalistische termen: “MAN, Machsom”

MAN is een acronym voor Mei Nukvin (vrouwelijke wateren). Een vrouw wordt in Kabbalah altijd geassocieerd met verlangen, een man met geven. Een vrouw is een verlangen om te ontvangen, een man is een verlangen om te geven. Daarom betekent vrouwelijke wateren het opstijgen van het verlangen, van onderaf naar de Schepper. Hierdoor wordt de Schepper aangemoedigd om te beginnen met het scheppen, corrigeren en vervullen van de verlangens. In dit geval worden verzoeken die van onderaf worden gedaan een gebed genoemd, MAN.

Vraag: Is dit de MAN (manna) uit de woestijn?

Antwoord: Dit is de MAN (manna) waarover in de Torah staat dat het volk het elke morgen opraapte en zich ermee voedde.

Vraag: In Kabbalah wordt heel vaak de term Machsom (barrière) gebruikt. Wat betekent dat woord?

Antwoord: Machsom is een staat waar een mens doorheen moet over het pad dat leidt van het voelen van alleen onze wereld naar het voelen van de hoge wereld. Met andere woorden, het is de grens tussen onze wereld en de spirituele wereld, een soort psychologische barrière.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/05/kabbalistic-terms-man-machsom/

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah” 6/17/19

Filed under: Kabbalah Study, Language of Branches, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question
"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed