Gebed – Je tot jezelf wenden

Vraag: Er zijn veel definities voor het begrip ‘gebed’ die niet in overeenstemming zijn met elkaar. Maar iedereen begrijpt dat we met een gebed een beroep doen op de Schepper, op God.

Gewoonlijk zit een gebed als volgt in elkaar: allereerst loven we de Schepper, dan volgt er een verzoek om vergeving voor een aantal zonden, en daarna volgt er dankbaarheid voor al het goede dat we van de Schepper hebben ontvangen.

Is het in Kabbalah ook zo of is het daar enigszins anders?

Antwoord: In Kabbalah is alles een eenzijdig spel.

Ik heb niemand om me tot te wenden, niet omdat er geen Hoge Kracht zou zijn, maar omdat het geen zin heeft om mij tot die Kracht te wenden, want een gebed – van het werkwoord “Lehitpalel” – betekent dat je jezelf beoordeelt. Niemand beoordeelt mij en als ik mij tot iemand wend, is dat alleen tot mijzelf.

In feite werken alle gebeden zo. Met de hulp daarvan, door mij tot mezelf te wenden, moet ik mezelf checken: wat doe ik goed? Waar doe ik het niet goed? Wat kan ik doen om mijn staat te veranderen, om deze te verbeteren? Wat betekent dat: verbeteren? Vergeleken met wat en hoe dan? Enzovoort.

Natuurlijk moet ik de Schepper loven, zodat de eigenschap van de Schepper, liefde en geven, in mijn ogen de allerbelangrijkste is.

Vraag: Moet ik om vergeving vragen en zo ja, van wie?

Antwoord: Er is niemand om vergeving aan te vragen, want de Schepper is Eén. Als ik mij tot Hem wend en om vergeving vraag, betekent dit in de praktijk dat ik mij tot mezelf wend. Ik ga voelen of ik juist gehandeld heb, hoe ik mij had moeten gedragen en hoe ik in de toekomst moet handelen. Ik beoordeel dus mezelf. Ik ben mij bewust van het kwaad en hoe het in goed veranderd moet worden.

En dan dank ik de Schepper voor Zijn Hulp aan mij. Maar nogmaals, ik wend mij voortdurend tot mezelf, want de Schepper is de absolute eigenschap van liefde en geven, die wij alleen kunnen activeren in de mate waarin wij ernaar verlangen om aan Hem gelijkvormig te worden.

Vraag: Is het dan zo dat de Schepper alleen het juiste gebed beantwoordt?

Antwoord: Natuurlijk. En het juiste gebed is mijn verlangen om aan Hem gelijkvormig te worden. Niets anders.

Blog in het Engels: https://laitman.com/2020/05/prayer-turning-to-oneself

From KabTV’s “Fundamentals of Kabbalah” 4/1/19

Filed under: Prayer and Intention, Spiritual Work | Add Comment / Ask Question →

Discussie | Share Feedback | Ask a question




"Kabbalah & het Doel van het Leven" Reacties RSS Feed